Keywords:

Artikelenoverzicht RDWijzer juni 1999

RDW bestaat 50 jaar Op 2 september 1999 bestaat de RDW vijftig jaar. Op die dag, vijftig jaar geleden, werd de Rijksdienst voor het Wegverkeer ingesteld voor de afgifte van kentekenbewijzen voor motorvoertuigen en aanhangwagens en voor de keuring van autobussen en huurautos. In de afgelopen jaren is de RDW uitgegroeid tot een gespecialiseerde organisatie met een uitgebreide dienstverlening.

ISO-certificering Afdeling toelating Wegvoertuigen De afdeling Toelating Wegvoertuigen (TW) van de RDW is bezig met het behalen van ISO-certificering.

Hoe ziet de RDW een fabrikant? Vanuit de branche krijgt de RDW hier regelmatig vragen over: wat is nou eigenlijk een fabrikant in de ogen van de RDW en waarvoor is deze precies toegelaten?

Primeur: typegoedkeuring van standaard ingebouwde LPG/CNG-installatie Tot nu toe werden in Nederland alle LPG/CNG-installaties achteraf in voertuigen ingebouwd. Sinds enige tijd produceert Ford echter de Ford Transit bestelauto, die al in de fabriek standaard wordt voorzien van een gasinstallatie. De RDW heeft de nieuwe bestelauto gekeurd.

Proef met verruimde afmeldtijden goed van start Van 1 mei tot en met 31 oktober 1999 houdt de RDW een proef met verruimde afmeldtijden voor keuringen. De afmeldtijden zijn met een uur verlengd. Met name truckdealers en grotere personenautodealers vroegen al langer om ruimere afmeldtijden. Op hun verzoek is de RDW dan ook gestart met deze proef.

Willem Koppel, het nieuwe hoofd Keuring & Toezicht: "We moeten ons nog meer op onze klantengroep richten". Op 15 maart is Willem Koppel begonnen bij de afdeling Keuring & Toezicht van de RDW, of - zoals hij K&T zelf wel eens aanduidt - de divisie Keuring & Toezicht. "Want afdeling vind ik zelf eigenlijk niet helemaal passen bij een club van 460 mensen, die verspreid over heel Nederland aan het werk is," zegt Koppel.

Regelgeving APK nu ook op cd-rom Het handboek Regelgeving Algemene Periodieke Keuring dat elke APK-keuringsinstantie bij erkenning ontvangt, is nu ook verkrijgbaar op cd-rom.

Vaststellen fiscale categorie bestelautos eenduidiger De RDW en het ministerie van Financiën hebben op een rij gezet welke aanpassingen aan bestelautos zijn toegestaan om deze fiscaal als bestelauto te kunnen aanmerken.

Fiscale eisen voor gebruik van het handelaarskenteken Als u met een voertuig uit uw bedrijfsvoorraad op de openbare weg komt, moet u altijd uw handelaarskenteken gebruiken. Niet alleen de RDW stelt eisen aan het rijden met dit kenteken, ook de Belastingdienst verbindt hieraan bepaalde voorwaarden.

Extra informatiemappen auto-motorbranche In februari heeft de RDW bedrijven in de auto- en motorbranche voorzien van de nieuwe infomap auto-motorbranche.

Start nieuwe regeling voor kentekening en registratie voor motorfietsen en driewielers Deze zomer gaat het nieuwe systeem van motorfietsregistratie van start. Het zogenaamde Certificaat van Overeenstemming (CVO) speelt daarbij een belangrijke rol.

Zevendaags kenteken op verzoek aangetekend verstuurd Tot voor kort werden zevendaagse kentekenbewijzen altijd aangetekend verzonden. Dat is sinds enige tijd niet meer het geval.

Erkenninghouders: let op millenniumbestendigheid eigen computersystemen Met de eeuwwisseling in zicht, is de RDW al geruime tijd bezig met het controleren van alle interne en externe automatiseringsystemen en past waar nodig systemen aan. Erkenninghouders moeten er wel zelf voor zorgen dat hun eigen computersystemen en software op tijd millenniumbestendig zijn.

Ingang GAIK voorzien op 1 februari 2000 Als gevolg van de kabinetscrisis is invoering van het nieuwe systeem niet mogelijk op 1 oktober 1999. GAIK gaat wel door.

Snellere afgifte individueel kentekenbewijs De doorlooptijd voor de afgifte van het individuele kentekenbewijs is het afgelopen jaar verder verkort van gemiddeld 22 naar 15 dagen.

RDW neemt VIN-inslag en het wegen van voertuigen over van de Douane In het kader van de één-loketgedachte - het voor de klant zo efficiënt mogelijk organiseren van de registratie van een voertuig - bekijken de RDW, de douane en de belastingdienst in hoeverre hun taken beter verdeeld kunnen worden. Per 1 juli 1999 neemt de RDW de inslag van het voertuigidentificatienummer (VIN) ofwel chassisnummer en het toezicht op het wegen van voertuigen over van de Douane.

Overschrijvingsbewijs hoort op bedrijfslocatie en niet bij de financier Erkende bedrijven moeten bij een bezoek door een controleur van de RDW alle complete kentekenbewijzen kunnen tonen van voertuigen die als bedrijfsvoorraad zijn aangemeld. Het gebeurt regelmatig dat een erkend bedrijf niet alle overschrijvingsbewijzen/kopieën Deel III kan tonen. Dit is vaak een gevolg van de manier waarop de voertuigen worden gefinancierd.

Nieuwe kentekenserie voor personenautos van start Op 10 juni jl. is de RDW gestart met een nieuwe kentekenserie voor personenautos. De huidige serie is bijna opgebruikt. De nieuwe serie heeft de volgende combinatie: twee cijfers - twee letters - twee letters.

Deel: ' Artikelenoverzicht RDWijzer '
Lees ook