PERSBERICHT - 07 DECEMBER 2001

Extra budget van 8 miljoen voor gevecht om gunst toerist

Aruba begint groot promotie-offensief

Aruba start een promotie-offensief om de klappen die de toeristische sector heeft opgelopen vanwege de gebeurtenissen op 11 september in de Verenigde Staten op te vangen. Minister Edison Briesen van Toerisme en Transport heeft met touroperators en andere partners in Nederland afspraken gemaakt om de toerist uit Nederland en de rest van Europa naar Aruba te trekken.

"Voor 11 september dachten we uit te komen op een lichte groei, maar nu zien we een daling van 3,5 procent voor 2001", zegt de minister.

Extra budget
Voor extra promotionele inspanningen heeft Aruba van de Koninkrijksregering een extra budget gekregen van 8 miljoen Nederlandse gulden. De Arubaanse overheid had zelf direct na 11 september al een noodfonds van 10 miljoen Arubaanse gulden (ongeveer 14 miljoen Nederlandse gulden) beschikbaar gesteld. De wereldwijde acties concentreren zich in de periode januari tot en met maart 2002.

De extra promotie inspanningen krijgen de vorm van radiocommercials, postercampagnes, advertenties in dagbladen en tijdschriften, extra persreizen voor de media en acties voor de reisbureaus. De touroperators hebben hun medewerking aan de advertentiecampagne toegezegd.

Amerikaanse markt
Met de extra acties wil Aruba de terugval van Amerikaanse markt compenseren waar 63 procent van het totaal aantal toeristen vandaan komt. De compensatie moet vooral uit Europa en Latijns-Amerika komen. Binnen Europa, dat de derde belangrijke markt voor Aruba is (6 procent) neemt Nederland het belangrijkste deel voor haar rekening (64 procent).

Toerisme is voor Aruba de belangrijkste bron van inkomsten. Meer dan 50 procent van de bevolking heeft direct of indirect werk in de toeristische sector. Zeventig procent van de deviezen komt voort uit het toerisme. Volgens minister Briesen hebben de goedkope reizen naar de Verenigde Staten een nadelig effect op het toerisme naar Aruba: "De consument krijgt op deze manier een heel goedkoop pakket aangeboden, desalniettemin is de vraag naar Aruba hoog gebleven vanuit Europa."

Doelgroep
Aruba ziet zich als een belangrijke bestemming voor koppels zonder kinderen, jong gehuwden, gezinnen met jonge kinderen en 50-plussers. Vooral trouwen op Aruba wordt steeds populairder, evenals watersporten en golfen. Het is een eiland als een eiland waar zonaanbidders en watersporters volop kunnen genieten, maar waar ook veel aandacht wordt besteed aan het natuurlijk milieu en de veiligheid. Een derde van het eiland is aangewezen als natuurpark. De hotels hebben speciale programma's om hun afval te beperken, de omgeving van het hotel schoon te houden en water te hergebruiken.

Zo wordt de golfbaan Tierra del Sol op het eiland 's nachts besproeid met gezuiverd afvalwater van de hotels. Ook de koraalriffen rond het eiland genieten bijzondere bescherming. Jaarlijks wordt een 'reef cleaning' gehouden waaraan vele honderden vrijwilligers - inwoners en toeristen - meedoen.

Over Aruba
Aruba, met een oppervlakte van 184 km2, ligt in het Nederlands Caribische gebied, ± 25 km voor de kust van Venezuela. Aruba telt ongeveer 97.000 inwoners. Het eiland ligt buiten de orkaanzone en heeft een droog klimaat. Dankzij de verkoelende passaatwind heeft Aruba zowel in de zomer als in de winter een aangename temperatuur die dag en nacht rond de 28°C schommelt. Het eiland heeft toeristische voorzieningen van zeer hoge kwaliteit. Aruba vormt een zelfstandig onderdeel binnen het Koninkrijk der Nederlanden en heeft sinds 1986 de Status Aparte.

Nadere informatie over Aruba kunt u ook vinden op het Internet op: www.aruba.com.

Deel: ' Aruba begint groot promotie-offensief '
Lees ook