Gemeente Stadskanaal

Nieuwsberichten

31-01-2003
Aan de bewoners omgeving Philips Stadskanaal

Aan de bewoners omgeving
Philips Stadskanaal

uw kenmerk Stadskanaal, 30 januari 2003
uw brief van
ons kenmerk bureau communicatie
bijlagen -
onderwerp asbest

Geachte bewoner,

Er is vanmiddag brand geweest bij Philips aan de Electronicaweg. Onderzoek heeft uitgewezen dat hierbij asbest is vrijgekomen. We hebben vastgesteld dat er zich asbestscherven bevinden op het braakliggend terrein tegenover Philips en op de Electronicaweg. Er wordt nog onderzocht of de asbestscherven in een groter gebied zijn terecht gekomen. Dit onderzoek is belemmerd door de sneeuwval. We hebben op dit moment dus geen volledig beeld van het verspreidingsgebied. Toch hebben wij besloten u nu zo volledig mogelijk te informeren.
Zodra de sneeuw gesmolten wordt het onderzoek uitgevoerd.

Asbestscherven zijn op zich niet gevaarlijk. De asbestvezeltjes die wel schadelijk zijn komen pas vrij wanneer de asbestscherven breken. Om dit breken te voorkomen is het belangrijk dat er zo min mogelijk op de scherven gelopen en gereden wordt.

De asbestscherven zullen zo spoedig mogelijk worden opgeruimd.
* Als er voor uw buitendeur scherven asbest liggen kunt u daar beter niet op trappen. Ook kunt u beter niet de sneeuw van uw stoep vegen.
* Als er in uw huis asbest is terechtgekomen, kunt u die plek het best meteen afnemen met een natte doek. Die doek kunt u gewoon in de gootsteen uitspoelen. Na het schoonmaken kunt u de doek in een plastic zak bewaren en later aan de opruimers meegeven.

Heeft u op de asbestscherven getrapt? Spoel dan de zolen van de schoenen waarop u gelopen heeft af onder de kraan. Als u nog naar buiten moet terwijl daar asbest ligt, doe dan bij binnenkomst uw schoenen uit.

Wij raden u aan uw brandverzekering in te lichten. Ook al heeft u geen enkele schuld, verzekeraars hebben afspraken dat zij onderling over schade overleggen.

Een gespecialiseerd bedrijf zal zo spoedig mogelijk zorgen voor de schoonmaak. De medewerkers van dit bedrijf hebben beschermende pakken aan. Dit betekent niet dat het opruimen zo gevaarlijk is dat u er niet in de buurt mag komen. Ook hoeft u uw ramen en deuren niet te sluiten. De schoonmakers dragen dergelijke pakken omdat ze dagelijks met asbest in aanraking komen. Alleen vaak en veel werken met asbest, zonder beschermende kleding, is gevaarlijk.

Deze brief wordt vandaag bezorgd in het gebied tussen Brugstraat, Oosterstraat, Oosterkade, Veenstraat, Beeldbuisweg, Ionenweg en Electronicaweg.

Heeft u nog vragen? U kunt vanavond tot 21.00 uur bellen naar de gemeente Stadskanaal, telefoon 0599- 631 416 en 0599- 631 705. Ook morgen vanaf 8.00 uur is de gemeente weer bereikbaar op deze nummers.

Met vriendelijke groet,
Burgemeester en wethouders

J. Bessembinders,
Loco-burgemeester

Deel: ' Asbest vrijgekomen bij brand Philips Stadskanaal '
Lees ook