Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

De associatie van wijndocenten van start

"Wijncursussen moeten leerzaam, boeiend en gezellig zijn"

Den Haag, 29 januari 2003 Vanaf februari 2003 treedt de Associatie van Wijndocenten naar buiten. Dit landelijk samenwerkingsverband van een groep ervaren en onafhankelijke wijndocenten wil de kwaliteit van wijncurssussen waarborgen en wijnkennis met enthousiasme overbrengen.

Kritisch en onafhankelijk

Momenteel wordt de Nederlandse wijnliefhebber en wijnprofessional overspoeld door meer dan 100 aanbieders van wijnopleidingen. Uit dit aanbod een passende cursus of opleiding kiezen is moeilijk. Anderzijds werken wijndocenten meestal regionaal, terwijl de (wijn)media veelal landelijk georiënteerd zijn. Promotie en werving zijn daardoor individueel kostbaar. Terwijl deze docenten toch regelmatig cursussen met een open inschrijving organiseren. Veel wijndocenten gebruiken alleen wijnen uit hun eigen assortiment. Zij bieden daardoor slechts een selectief aanbod en zijn mogelijk minder kritisch op hun eigen product. De leden van de Associatie van Wijndocenten vinden dat cursisten recht hebben op kritische en onafhankelijke informatie over wijn. Eventuele wijnverkoop is bij een cursus ondergeschikt en mag niet conflicteren met het kritische oordeel. De leden zien hun lidmaatschap van de Associatie dan ook als kwaliteitskenmerk.

Alle leden hebben jarenlange leservaring en zijn veelal vinoloog. Zij blijven op zoek naar lekkere, authentieke wijnen en zij houden hun kennis actueel door veel proeven en reizen. Cursisten krijgen daardoor een objectief en actueel verhaal. En zij kunnen genieten van wijnen van vele importeurs en producenten. Kortom: een boeiende èn gezellige cursus met een breed assortiment van wijnen.

Gezellig en leerzaam voor iedereen

De Associatie wil wijnkennis op een leuke, ongecompliceerde manier en met enthousiasme overbrengen. Een cursus moet leerzaam, maar ook gezellig zijn. Dat past bij het product wijn en op die manier leert de wijnliefhebber het meest.

De Associatie heeft landelijk een promotionele en coördinerend functie. Via de gedrukte media, diverse internetsites ( o.a. de eigen www.dewijnhoek.nl/associatie ), wijnbeurzen en eigen activiteiten zal de Associatie naar buiten treden.

De docenten blijven zelfstandig opereren en zullen belangstellende wijnliefhebbers van buiten de eigen regio eventueel naar elkaar doorverwijzen. Ook zal de Associatie inhoudelijke opleidingsaspecten behandelen en zullen zij hun kennis uitwisselen onder andere op wijncursusniveau SWEN 1 (Basiscursus) en 2 (Wijnbrevet/Wijncertificaat) en een grote hoeveelheid aan speciale cursussen.

Door de spreiding van wijnopleidingen kunnen bovendien ook maatcursussen worden aangeboden aan landelijke opererende wijnpartijen. Tenslotte wil men in het najaar een gezamenlijk speciaal wijnweekend organiseren.

De associatie bestaat nu uit een dertiental wijndocenten, die door heel Nederland verspreid zijn (zie onderstaande lijst). Elke docent heeft zijn eigen specialiteiten (regio's, vinificatie, druivenrassen en andere onderwerpen) die men graag onderling uitwisselt. Er worden nog gesprekken gevoerd met een aantal docenten om de groep te completeren.

Lijst van deelnemende wijndocenten

Jan Schildmeijer

Amersfoort

033-4330260

j.schildmeijer@aps.nl

Sander Salburg

Amsterdam

020-7762667

info@winesunlimited.nl

A.E. Heidema

Appingedam

0596-629962

chaletcuvin@hotmail.com

Chris Alblas

Arnhem

026-4434360

info@svbe.nl

Flip Ypenburg

Bussum

035-5243894

info@invive.nl

Michel Van Tuil

Den Bosch

073-6443191

m.van.tuil@wanadoo.nl

André Sauerbier

Den Haag, Rotterdam

070- 3061293

a.sauerbier@planet.nl

Claudia van Dongen

Eindhoven

040-2447524

druif.druif@wxs.nl

Inge van Leuven

Haarlem

023-5253988

louvin_imvanleuven@hotmail.com

Birthe van Meegeren

Haarlem

023-5353817

info@wijnenspijs.nl

Roger Kolenbrander

Utrecht, Bunnik

030-6564766

lebouchon@planet.nl

Kees Wesseling

Middelburg

0118-643782

wijnmeesters@wxs.nl

Boudewijn Besteman

Zaandam

075-6122811

info@ribouvin.nl

Deel: ' Associatie van wijndocenten van start '
Lees ook