Stork Groep NV

20-08-2001

Astrium verkoopt ruimtestand-regelsystemen aan Stork

De Europese ruimtevaartonderneming Astrium, een joint-venture van EADS en BAE Systems, heeft haar activiteit 'standregelsystemen' verkocht aan Stork. Hiermee wordt (door EADS) voldaan aan de voorwaarden die de Europese Commissie stelde aan de samenstelling van Astrium in mei van het vorig jaar. Voor Stork is deze acquisitie een versterking van de ruimtevaartactiviteiten van Stork Product Engineering (Amsterdam) in de Stork Aerospace groep.

Na een 15 maanden durend selectieproces prefereerde Astrium uiteindelijk Stork als meest geschikte overnamepartij. Stork verwerft hiermee de rechten en het noodzakelijke equipment voor de voortzetting van de productie van mechanische standregelwielen. Deze worden in zowel de institutionele als de commerciële ruimtevaart toegepast voor het stabiliseren cq. corrigeren van de positie van satellieten in de ruimte. Stork bezit al aanzienlijke kennis op het gebied van ruimtevaart. Stork Product Engineering produceert onder meer mechanische en elektronische componenten (robotarm) voor het International Space Station en tekende voor de ontwikkeling en productie van de ontstekers van de Vulcain motor in de Europese draagraket Ariane 5.

De activiteit standregelsystemen van Astrium ging in de 70-er jaren van start bij het toenmalige Hawker Siddeley Dynamics, later British Aerospace Space Systems in Groot Brittannië. Met ondersteuning door de European Space Agency (ESA) heeft deze activiteit zich ontwikkeld tot leverancier van vluchthardware voor een breed scala van commerciële en wetenschappelijke ruimtevaartprogramma's. Voor ESA zijn dat onder meer de Olympus communicatiesatellieten en de wetenschappelijke programma's Soho, Integral, XMS en recent Rosetta.

Stork Product Engineering is een werkmaatschappij van de Stork Aerospace groep.
In 2000 realiseerde deze groep EUR 585 omzet van de totale Stork omzet van
EUR 2,6 miljard. De Stork Aerospace groep telt 4.300 medewerkers van het totale Stork aantal 19.000.

Astrium is de leidende ruimtevaartonderneming in Europa. Het is een joint-venture van EADS (75%) en BAE Systems (25%). In 2000 realiseerde het ruim EUR 2 miljard omzet met producten en diensten in de sectoren wetenschappelijke aardobservatie, militaire observatie en communicatie, telecommunicatie, navigatie, grondsystemen, lanceerders en ruimte-infrastructuur. Astrium telt 8.000 medewerkers.

Informatie voor de pers:
Astrium - G / Mathias PIKELJ / Tel: +49 (0)754 58 91 23 Astrium - F / Rémi ROLAND / Tel: +33 (0)1 34 88 35 78 Astrium - UK / Alistair SCOTT / Tel: +44 (0)14 38 77 36 98 Stork N.V. - NL Dick KORS / Tel: +31 (0)35 695 75 55

www.astrium-space.com
www.stork.com
back

Deel: ' Astrium verkoopt ruimtestand-regelsystemen aan Stork '
Lees ook