16 april 1999

De werkelijkheid van Karel Appel
Atelier van de kunstenaar in Kasteel Groeneveld

Baarn: Van 3 juli t/m 30 augustus 1999 presenteert Kasteel Groeneveld de tentoonstelling De werkelijkheid van Karel Appel. In deze documentaire-tentoonstelling zal onder meer een reconstructie te zien zijn van het atelier van Karel Appel, dat de journalist/cineast Jan Vrijman (1925-1997) in 1961 voor zijn film De werkelijkheid van Karel Appel in Kasteel Groeneveld creëerde.

Het achttiende-eeuwse buitenhuis Groeneveld had in 1961 nog niet de huidige museale bestemming en werd bewoond door de Amsterdamse fotograaf Joop Colson en zijn vrouw Alie. Deze buitengewoon gastvrije kasteelbewoners brachten geregeld kunstenaars en schrijvers onder in het tweeentwintig kamers tellende huis. Zo stelden zij aan Vrijman tijdelijk de wapenkamer ter beschikking om een atelier voor Karel Appel in te richten. Appels eigen atelier in Parijs was te klein om filmopnamen te maken en in een normale filmstudio zou de schilder nooit zichzelf kunnen zijn.

Vrijman vroeg Appel hoe hij een ideaal schildersatelier zag ingericht en aan de hand van dit droombeeld werd alles gearrangeerd: een reusachtige ezel voor doeken van extreem formaat, werkbanken voor het mengen van verf en een rijdend palet. Vier weken lang werden er opnames gemaakt. Om Appel optimaal te kunnen filmen construeerde Vrijman een schildersdoek met een gat erin waarachter hij de camera opstelde.

Naast een reconstructie van het atelier van Appel zal dit doek getoond worden. Ook zullen foto's van Ed van der Elsken te zien zijn, die tijdens de filmopnamen voortdurend aanwezig is geweest.

De werkelijkheid van Karel Appel ging in 1961 in premiere en won de Gouden Beer op het Filmfestival in Berlijn als de belangrijkste internationale korte film van dat jaar. De film is te zien in Kasteel Groeneveld.

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met onder andere teksten van Jan Vrijman en Simon Vinkenoog en tekstfragmenten van Karel Appel uit de film.

Kasteel Groeneveld - Baarn
Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met Saar Groenevelt, 020-4214863.
De werkelijkheid van Karel Appel

3 juli tot 30 augustus 1999
Telefoon: 035-5420446

Openingstijden:
Dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 17.00 uur
Zaterdag, zon- en feestdagen 12.00 - 17.00 uur
Maandag gesloten. Museumjaarkaart geldig.

Deel: ' Atelier Karel Appel in Kasteel Groeneveld '
Lees ook