| De Vredessite / Nieuws 2001 |

Atoombasis Volkel doelwit prikacties

VOLKEL (Ravage, 12 aug.) - Vrouwen die momenteel bivakkeren in het vredesactiekamp, gelegen in de bossen van Uden, hebben de afgelopen dagen verschillende vernielingen aangericht op de atoombasis Volkel. Hoogtepunt was de bezettingsactie van een radartoren. De antimilitaristen eisen dat Amerika de atoomraketten verwijdert en ontmantelt.
De drie vrouwen hebben maandagmorgen 6 augustus in alle vroegte de 25 meter hoge radartoren op Volkel bezet. Na een gat in de omheining van de basis te hebben geknipt, wist men ongehinderd de radartoren te bereiken. ,,We klommen naar de top van de toren. Vervolgens hebben we het luik dat toegang biedt naar het platform waarop de radar staat grondig hebben gebarrikadeerd.'' Na het middaguur maakte een speciaal arrestatieteam van de marechaussee een einde aan de actie.
De actievoersters vinden de aanwezigheid van atoomwapens in Nederland schandalig. 'Op het gebied van defensie en wapenhandel laat Nederland zien dat geld belangrijker is dan mensenrechten. De recente aanschaf van anti-tankwapens uit Israel laat dit weer zien'. De persverklaring eindigt dan ook met de eis 'Stop het militair industriele complex!'
Donderdag hebben de vrouwen actie gevoerd bij een communicatiemast, die buiten het terrein van de basis staat. Bewakers betrapten ze op heterdaad. In de nacht van donderdag op vrijdag werden een satellietschotel en gebouwen op vliegbasis Volkel beklad. Het gaat om onderdelen van de Amerikanen op de vliegbasis. Ook werd de de satellietschotel in een andere positie gedraaid en de sloten van de gebouwen dichtgelijmd. Ravage, actieblad
Van Ostadestraat 233n 1073 TN Amsterdam
telefoon 020-6761773 fax: 020-6730595 Internet: www.antenna.nl/ravage


Bezetting radartoren kernwapenbasis Volkel

PERSVERKLARING Vredes Aktie Kamp
Op maandag 6 augustus, 56 jaar na de atoombom op Hiroshima, hebben drie vrouwen de radartoren van kernwapenbasis Volkel bezet uit protest tegen de aanwezige Amerikaanse kernwapens op de vliegbasis.
Volgens de uitspraak van het Internationale Gerechtshof van 8 juli 1996 is het dreigen met of gebruik van kernwapens in strijd met het internationale recht. De Nederlandse regering kiest ervoor om de kernwapens te handhaven vanwege de lotsverbondenheid met de VS, vanwege militair/economische belangen dus.
Nederland staat internationaal goed aangeschreven op het gebied van de mensenrechten, maar de handelsbelangen staan voorop. Kernwapens zijn in strijd met het internationaal recht, kernwapens schenden mensenrechten. Op het gebied van defensie en wapenhandel laat Nederland keer op keer zien , dat geld belangrijker is dan mensenrechten; de recente aanschaf van anti-tankwapens uit Israel laat dit weer zien. Vorig jaar nog kreeg de HSA uit Hengelo toestemming om wapensystemen aan Indonesie te verkopen. Als er geld verdiend kan worden met de verkoop van wapens aan dubieuze regimes, of met de inkoop van wapens uit landen die in oorlog zijn, zal men dit niet laten. De kernwapens in Volkel passen in dit beeld. Nederland weigert de kernwapens in Volkel te ontmantelen, ook al worden daarbij internationale afspraken en het internationale recht geschonden. Door het bewaren van deze kernwapens kunnen we onszelf onder de nucleaire paraplu van de VS verschuilen, de economische belangen zijn te groot. Stop het militair industriele complex!
Kernwapens de wereld uit, te beginnen uit Volkel! Vredes Aktie Kamp
Voor meer info: Mariette Moors 06-23340820

_____
menu | dDH

Deel: ' Atoombasis Volkel doelwit prikacties '
Lees ook