Ingezonden persbericht


- PERSBERICHT -

Beide partijen onderzoeken strategische samenwerking

ATOS ORIGIN VERWERFT KPN DATACENTER

PARIJS/AMSTERDAM/DEN HAAG, 27 juli 2001 * Atos Origin, een toonaangevende Europese ICT-onderneming, heeft vandaag bekend gemaakt dat het een langjarig servicecontract heeft gesloten met KPN voor het overnemen van KPN's interne datacenter-activiteiten. Deze overeenkomst maakt Atos Origin onbetwist marktleider op het terrein van 'high value-added datacenter' dienstverlening in Nederland en één van de grote aanbieders van dergelijke diensten in Europa. Zowel Atos Origin als KPN zien deze overeenkomst als onderdeel van een strategische samenwerking op de lange termijn. Als onderdeel van deze samenwerking tekenden beide bedrijven vandaag ook een intentieverklaring waarin ze afspreken onderhandelingen te voeren over de overname door Atos Origin van twee andere aan Datacenter gerelateerde bedrijfsonderdelen van KPN.

Achtergronden van de overeenkomst
De outsourcing-overeenkomst voorziet in de overname van de aandelen van KPN Datacenter door Atos Origin. KPN Datacenter, gevestigd op 11 locaties in 7 steden, beheert alle interne datacentres van KPN. Er werken 1.040 mensen, die allen in dienst komen van Atos Origin. De Managed Services Divisie van Atos Origin beheert op dit moment al een aantal datacentres in Europa. De grootste vestiging van KPN Datacenter, in Groningen, wordt het hoofdkantoor van Atos Origin's nieuwe 'Global Telco Competence Centre', waar additionele diensten ontwikkeld zullen worden voor zowel KPN als derde partijen. Cees de Jong, de huidige directeur van KPN Datacenter, wordt vice-president van het Global Telco Competence Centre. De Jong rapporteert aan Francis Delacourt, directeur van Atos Origin's Managed Services Divisie.

Strategische samenwerking
Atos Origin en KPN IP/Data Benelux bespreken de komende maanden de verdere strategische samenwerking met als doel hun gezamenlijke positie in de zakelijke ICT-markt te verstevigen. Daarbij wordt vooral gekeken naar de mogelijkheden van samenwerking op het gebied van applicatie management services (AMS) en geavanceerde oplossingen voor webhosting.

Vandaag hebben Atos Origin en KPN tevens een 'letter of intent' getekend, waarin de periode is vastgelegd waarin Atos Origin het exclusieve onderhandelingsrecht krijgt voor het outsourcen van twee andere bedrijfsonderdelen van KPN. Het gaat om Software Huis, het systeemintegratiebedrijf dat software ontwikkelt voor intern gebruik binnen KPN Datacenter, en om Werkplekdiensten: de unit die de circa 35.000 werkstations binnen KPN beheert. Verder garandeert Atos Origin KPN marktconforme prijzen te hanteren voor het ondersteunen van haar interne IT-processen.

Details van het contract
In de outsourcing-overeenkomst is vastgelegd dat Atos Origin ongeveer 163 miljoen euro in contanten betaalt voor de overname van de aandelen van KPN Datacenter. De overeenkomst wordt gefinancierd door een combinatie van lange-termijnfinanciering, converteerbare obligaties en door het aangaan van sale- en leaseback-constructies voor bepaalde onderdelen van KPN Datacenter. De inkomsten uit de overeenkomst bedragen met ingang van 2002 ruim 200 miljoen euro per jaar. Daarmee neemt de omzet van de Managed Services Divisie van Atos Origin toe met ongeveer 20 procent.

De overeenkomst wordt naar verwachting nog voor 30 september 2001 rechtsgeldig, ná het raadplegen van de vakbonden en de ondernemingsraad en na goedkeuring van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma).Bernard Bourigeaud, CEO van Atos Origin:

"Ik ben zeer verheugd dat we dit belangrijke contract, ondanks de sterke internationale concurrentie, hebben weten winnen. Het is de belangrijkste overeenkomst die we hebben gesloten sinds de fusie tussen Atos en Origin, vorig jaar oktober. Dit contract betekent een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van onze Managed Services Divisie. Het verstevigt onze financiële positie en versterkt tevens onze orderportefeuille aanzienlijk."

"Deze overeenkomst onderstreept andermaal onze leidende positie in managed services in Nederland. Verder biedt dit contract de basis voor het uitwerken van een lange-termijnsamenwerking tussen Atos Origin en KPN. We hebben ons verplicht tot het leveren van de hoogste kwaliteit dienstverlening aan KPN en het stroomlijnen van KPN's business processes, teneinde het bedrijf te helpen zijn operationele kosten te verminderen. Gezamenlijk zijn we in staat een veel breder pakket van nieuwe diensten te leveren aan de telecommarkt."

"Ik ben ervan overtuigd dat deze samenwerking een groot succes zal worden en ik wil de gelegenheid te baat nemen om onze 1.040 nieuwe medewerkers hartelijk welkom te heten bij Atos Origin."

Paul Smits, voorzitter van de raad van bestuur van KPN:

"We hebben voor het beheren van onze interne Datacenter activiteiten voor Atos Origin gekozen, omdat het bedrijf aangaf te willen werken aan een strategische samenwerking op de lange termijn op het terrein van informatietechnologie. Andere belangrijke factoren voor de keuze voor Atos Origin waren de garanties voor het continueren van KPN Datacenter, uitbouw van de dienstverlening en de culturele overeenkomsten tussen Atos Origin en KPN. We verwachten dat deze samenwerking KPN verder helpt in het stroomlijnen van haar interne processen en in het substantieel verlagen van ons kostenniveau."

"Deze overeenkomst met Atos Origin vertegenwoordigt tegelijkertijd een belangrijke stap in het uitvoeren van het programma van het gecontroleerd verkopen van niet-kernactiviteiten. De outsourcing van KPN Datacenter levert KPN 163 miljoen euro op, waarmee de totale opbrengst van het genoemde programma inmiddels circa 2,2 miljard euro bedraagt."

Over Atos Origin
Atos Origin, de toonaangevende Europese ICT- dienstverlener, stelt klanten in staat om hun visie om te zetten in resultaten door het effectief gebruik maken van ICT en e-business oplossingen. Met gerealiseerde verkopen van meer dan 2.8 miljard Euro in 2000, werkt Atos Origin in meer dan 30 landen wereldwijd met een werknemersaantal van bijna 27.000, waarvan ruim 6.500 in Nederland. Tot haar klanten behoren onder meer ABN-Amro, Akzo Nobel, Saudi Aramco, BNP Paribas, Cegetel/Vivendi, Credit Lyonnais, Euronext, Fiat, ICI, KPN, Lucent Technologies, Philip Morris, Philips, Shell, Unilever en Wolters Kluwer.

Voor meer informatie kunt u de website van Atos Origin bezoeken op: http://www.atosorigin.com

Over KPN IP/Data Services
KPN is een internationaal telecommunicatiebedrijf gevestigd in Nederland. Haar vier hoofdactiviteiten zijn: mobiele communicatie; IP/data services; internet- en mediadiensten en vaste netwerkdiensten. In 2000 rapporteerde KPN een bedrijfsomzet van 11,2 miljard euro en EBITDA van 3.403 miljoen euro (gebaseerd op genormaliseerde cijfers). KPN is marktleider op het gebied van IP/Data connectivity services in de Benelux. Het uitgebreide portfolio bestaat uit datacommunicatie services, private networks, integratie services en ondernemingsbrede oplossingen voor applicatiemanagement en housing/hosting vanuit de eigen CyberCenters. KPN IP/Data Benelux beheert 149 Cityrings; glasvezelnetwerken van hoge kwaliteit en met grote bandbreedte in 43 stedelijke gebieden en drie volledig uitgeruste CyberCenters in Schiphol, Amsterdam en Brussel, met een totale oppervlakte van 15.000 m2. De Cityrings zijn verbonden via het schaalbare glasvezel Lambda netwerk, dat heel Nederland bedekt en verbonden is met ons IP/Data netwerk in België.

Voor meer informatie kunt u de website van KPN bezoeken op: http://www.kpn.com

Deel: ' Atos Origin verwerft KPN Datacenter '
Lees ook