Carros

Audi produceert 150.000e aluminium auto

(19 juli 2001)

Audi AG heeft inmiddels meer dan 150.000 aluminium autos gebouwd. Want naast meer dan 93.000 Audis A8 zijn er inmiddels ook al zon 57.000 A2s van de band gerold. Dit is een volgende mijlpaal in de succesvolle toepassing van aluminium bij Audi. Al meer dan 16 jaar investeert Audi in intensieve onderzoeks- en ontwikkelingswerkzaamheden op het gebied van de toepassing van aluminium. Daarmee is een belangrijke knowhow opgebouwd. Het resultaat is een aanzienlijke gewichtsbesparing en een revolutionair nieuwe methode voor de constructie en productie van autos; het Audi Space Frame (ASF). Daarbij gaat het om een zeer sterk aluminium frame, waarin de grote aluminium delen meedragend worden geïntegreerd.

In 1994 werd de kennis in daden omgezet; met de A8 introduceerde Audi de eerste in serie geproduceerde limousine met aluminium carrosserie. Eind 1994 bundelde Audi alle kennis op het gebied van lichtgewicht constructies in de vestiging Neckarsulm. Daar werd voor zon 15 miljoen mark een Aluminium Centrum ingericht. Inmiddels zijn daar zon 100 medewerkers speciaal bezig met de ontwikkeling van aluminium productiemodellen. Daarbij werkt men met name aan de optimalisering van componenten en processen voor de grootschalige toepassing in de ASF-technologie.

Het zichtbare succes van deze ontwikkelingswerkzaamheden is de Audi A2. Deze kwam medio 2000 op de markt en beschikt over de tweede ASF-generatie. Voor de eerste aluminium auto moesten technieken, processen, gereedschappen en productiemethoden geheel nieuw worden ontwikkeld c.q. gemodificeerd. Met de A2 1.2 TDI presenteerde Audi in juni 2001 de eerste vijfdeurs 3-liter-auto. Een auto die ondanks zijn lage verbruik geen concessies doet als het gaat om interieurruimte, comfort en rijeigenschappen.

Audi is een internationaal ontwerper en producent van personenautos van topkwaliteit. In 2000 leverde de onderneming meer dan 650.000 Audi-modellen af aan klanten. De omzet bedroeg 39 miljard mark. Bij Audi AG werken op dit moment meer dan 50.000 mensen.

Deel: ' Audi produceert 150.000e aluminium auto '
Lees ook