NEDERLANDS AUSCHWITZ COMITE


Auschwitz Herdenking 2003

Op zondag 26 januari 2003 vindt bij het spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Wertheimpark te Amsterdam in aanwezigheid van burgemeester Job Cohen van Amsterdam, staatssecretaris Ross namens de Nederlandse regering, de ambassadeurs van Canada, Duitsland, Israël, Oostenrijk, Polen, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en officiële vertegenwoordigers van Frankrijk en Rusland de jaarlijkse Auschwitzherdenking plaats.

De herdenking begint om 12.00 uur met een toespraak van burgemeester Cohen, gevolgd door muziek van de Paul Schäfer Gipsy band en het Kaddisj en Jizkor door rabbijn Sonny Herman. Hierna is er gelegenheid voor particulieren en organisaties hun kransen en bloemen te leggen bij het monument.

Op 27 januari 2003 is het 58 jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz door de Russen werd bevrijd. Het Nederlands Auschwitz Comité vindt het belangrijk dat de vervolging van- en de moord op joden, Sinti en Roma en al die andere groepen die als ongewenst werden beschouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog, ook in de 22ste eeuw alle aandacht krijgt. De les die wij kunnen leren van deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis blijft actueel.

De bijeenkomst in het Wertheimpark wordt gevolgd door de gebruikelijke lunchbijeenkomst in de RAI.

Programma:

10.30 uur: Verzamelen voor de Stille Tocht in de Boekmanzaal van het Stadhuis in Amsterdam, via de hoofdingang aan de Amstelzijde. 11.40 uur: Begin Stille Tocht naar het Wertheimpark. 12.00 uur: Herdenking bij het Auschwitz Monument. Rede door burgemeester Cohen van Amsterdam. Muziek door de Paul Schäfer Gipsy band. Kaddisj en Jizkor door rabbijn Sonny Herman. 12.30 uur: Einde herdenking.
13.00 uur: Europarestaurant van de RAI open.
13.30 uur: Begin lunchbijeenkomst.
sprekers: Jacques Grishaver, voorzitter N.A.C. Mr. Max van der Stoel, Minister van Staat. muziek: Carmel Trio o.l.v. Doron Peper. 16.00 uur: Einde lunchbijeenkomst.

De pers is van harte welkom bij de herdenking en de lunchbijeenkomst.
In verband met de beveiliging verzoeken wij u bij de ingang van de RAI uw perskaart te tonen.

Voor inlichtingen kunt u contact opnemen met:

Jacques Grishaver, tel: 020-699.06.58, of fax: 020-600.34.55

22 jan 03 10:27

Deel: ' Auschwitz Herdenking 2003 in Amsterdam '
Lees ook