Auteur Gert van de Weerd presenteert negende Bijbelverklaring


VEENENDAAL, 20160524 -- Bij Johannus Orgelbouw in Ede wordt vandaag de negende Bijbelverklaring van Gert van de Weerd gepresenteerd. De oud-directeur van het internationale orgelbedrijf legt daarmee het resultaat van een intensieve studie van vijf jaar op tafel.

[Gert A. van de Weerd, De Profeet Jesaja, Bijbelverklaring Deel 1] In de theologische wereld is van de Weerd inmiddels geen onbekende meer. Toen hij in 1999 als amateurtheoloog zijn eerste verklaring presenteerde, leek het professionele theologische domein weinig notie van zijn werk te nemen. Naarmate hij meer publiceerde, veranderde dat en ontdekten ook gevestigde vaktheologen hem. Vooral de publicatie van Daniël 1 en 2, waarin Van de Weerd een duidelijk en logisch gestructureerd eindtijdschema neerlegde en (daarna) Ezechiël 1 en 2, met daarin een goed onderbouwd standpunt over de herbouw van de tempel en het herstel van de offerdienst, bleek voor velen een eyeopener. De laatste werken van zijn hand (Amos en Hosea) worden algemeen als vernieuwend en Bijbelvast gezien; een ongewone combinatie in ontkerstend Nederland. Zijn verklaringen krijgen in steeds bredede kring – van reformatorisch tot evangelisch – aandacht.

Met De Profeet Jesaja, Bijbelverklaring Deel 1 presenteert van de Weerd een ruim duizend pagina’s tellend boek over een van de profeten in het Oude Testament. Rode draad in het lijvige werk is dat Jesaja de vervulling van de Raad van God profeteert, die uitmondt in het Messiaanse Rijk. Opnieuw slaagt de auteur erin een profeet zo af te stoffen dat er een logische samenhang tussen de delen ontstaat. Theologen die dat rijk niet zien zitten, zullen daarom van goeden huize moeten komen om zijn stellingen te ondergraven.

Omdat van de Weerd de Hebreeuwse grondtekst zelf laat spreken, wordt hij nauwelijks gehinderd door dogmatische overwegingen. Doordat hij bovendien zijn oor te luisteren legt bij de werken van Joodse rabbi’s, weet hij in zijn exegese telkens weer interessante bruggen te slaan tussen jodendom en christendom.

Gert van de Weerd (1946) woont in Veenendaal, is gehuwd en heeft vier kinderen. In 1973 begon hij als technicus bij een importbedrijf van muziekinstrumenten. Na zijn studie economie aan het Instituut voor Sociale Wetenschappen werd hij drie jaar later tot directeur benoemd. In 1988 nam hij orgelfabriek Johannus over, dat vandaag de wereldwijde marktleider is op het vlak van digitale orgels. Naast zijn drukke baan bestudeerde hij dagelijks de profeten en schreef er de afgelopen decennia negen Bijbelverklaringen over. 

De Profeet Jesaja, Bijbelverklaring Deel 1 is vanaf vandaag te bestellen via www.bijbelverklaring.com en verkrijgbaar via de christelijke boekhandel.

Gert A. van de Weerd, De Profeet Jesaja, Bijbelverklaring Deel 1, 1003 pag., PMI Boeken, € 59,00. 


Deel: ' Auteur Gert van de Weerd presenteert negende Bijbelverklaring '
Lees ook