‘Automobilisten nemen risico met alcohol en mobiel’

Redactie EenVandaag

14 april 2015

‘Automobilisten nemen risico met alcohol en mobiel’

HILVERSUM - Eén op de vijf (21%) ondervraagde automobilisten denkt dat hun eigen rijvaardigheid pas beïnvloed wordt na het drinken van vier of meer glazen alcohol. Dat blijkt uit een groot verkeersonderzoek van EenVandaag en De Nationale Misdaadmeter (AVROTROS) onder ruim 20.000 automobilisten. In werkelijkheid is volgens het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) na vier ænbsp; vijf glazen alcohol de kans op een verkeersongeval twee keer zo groot als wanneer je nuchter bent.

19 Procent van de ondervraagde automobilisten geeft ook eerlijk toe dat ze wel eens met meer dan de toegestane norm achter het stuur kruipen. Gemiddeld vallen er ieder jaar circa 600 verkeersdoden: rijden onder invloed en te hard rijden zijn hiervan de grootste veroorzakers.

Ook risico ‘WhatsAppen’ onderschat

Alcoholgebruik is niet het enige risico dat door sommige automobilisten wordt onderschat. Uit eerder onderzoek van EenVandaag bleek al dat vier op de tien automobilisten (41%) wel eens op het scherm van hun telefoon kijken tijdens het rijden, bijvoorbeeld om te WhatsAppen of te navigeren. Zelf zien de deelnemers daar het risico nauwelijks van in: zeven op de tien (71%) zeggen dat dit geen invloed heeft op hun reactiesnelheid. Opiniepeiler Gijs Rademaker: ‘Uit onderzoek blijkt heel duidelijk dat als je al twee seconden wegkijkt, het risico op een ongeval drie keer zo groot is. En toch zeggen de meeste automobilisten heel stoer: op mijn telefoon kijken heeft géén invloed op mijn rijgedrag. Mensen onderschatten de risico's enorm.’

Agressie ‘ontoelaatbaar’

Ook vroeg EenVandaag deelnemers naar asociaal en agressief rijgedrag. De helft van de ondervraagde automobilisten geeft aan dat ze het afgelopen jaar wel eens agressief rijgedrag hebben meegemaakt wat tegen henzelf was gericht. Vaak gaat het dan om bumperkleven (71%), handgebaren maken (46%) of uitschelden (16%). Tweederde stelt dat de agressie in het verkeer ontoelaatbare vormen aanneemt. Volgens bijna de helft van de ondervraagden (47%) neemt het agressieve gedrag op de weg toe.

De resultaten van het verkeersonderzoek worden dinsdagavond door Gijs Rademaker gepresenteerd in De Nationale Misdaadmeter (AVROTROS) op NPO1, 21.25 uur. De volledige rapportage van het onderzoek vindt u hier.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 23.983 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee die als automobilist met regelmaat deelnemen aan het verkeer. Het onderzoek vond plaats van 26 maart tot en met 7 april 2015. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden. De software van de onderzoeken is van Vision Critical.

Deel: ' ‘Automobilisten nemen risico met alcohol en mobiel’ '


Lees ook