Amsterdam RAI

AutoRAI 2003
1 jan 2003

AUTORAI 2003 VEELZIJDIG ALS ALTIJD

Van 7 tot en met 16 februari 2003 staat Amsterdam RAI in het teken van de Passion for Cars. Tien dagen lang is AutoRAI 2003 hét top auto-evenement van Nederland, waarbij het laatste autonieuws gecombineerd wordt met opvallend entertainment. De traditioneel in grote aantallen opkomende bezoekers mogen rekenen op een evenement met een fantastisch overzicht van het laatste autonieuws, gelardeerd met bijzondere activiteiten die het bezoek veel meerwaarde geven. AutoRAI 2003 is daarmee een evenement dat garant staat voor tien dagen bruisend en glimmend autoplezier voor iedereen.

AutoRAI 2003 biedt zijn bezoekers veel bekende ingrediënten, maar verrast tevens met nieuwe zaken. Vanzelfsprekend is het gegeven dat op de AutoRAI alle actuele nieuwe autos voor modeljaar 2003 te bekijken en te beoordelen zijn. Het publiek kan er informatie over inwinnen en zich een beeld vormen van de mogelijkheden wanneer men een bepaald model zou willen aanschaffen. Verschillende autos waren wellicht eerder al in krant, magazine of op de televisie te zien, maar in februari kunnen ze allemaal in het echt in Amsterdam worden bekeken.

AutoRAI 2003 beslaat, traditiegetrouw, álle hallen van Amsterdam RAI. Dat betekent sowieso een beursoppervlak van maar liefst 80.000 m² aan autonieuws, maar daarnaast vinden er op de terreinen rondom het RAI-complex ook tal van activiteiten plaats. Er zijn meer dan vijftig automerken vertegenwoordigd en daarnaast is er veel aandacht voor accessoires, onderdelen en toebehoren, terwijl ook diverse media acte de présence geven. AutoRAI 2003 telt in totaal ruim 160 exposanten.

4x4 Circuit Aan het thema van AutoRAI 2003, Passion for Cars, wordt op diverse manieren invulling gegeven. Een direct in het oog springend evenement is bijvoorbeeld het 4x4 Circuit, dat onder de naam All Driving Experience zal laten zien waar de grenzen liggen van vierwielaangedreven autos. Daarbij is gekozen voor een bredere opzet dan in voorgaande jaren. Op het Congresplein van Amsterdam RAI zullen namelijk niet alleen de échte terreinautos hun kunnen laten zien, in en op zandhopen en grote hoogteverschillen overwinnend. Samen met de momenteel uiterst populaire Sports Utility Vehicles zullen de van oudsher bekende categorie terreinwagens ook voor de zwaarste obstakels niet terugschrikken. Heuvels, trappen en hellingen en zelfs een echte Camel-brug laten elk kwaliteitsaspect van alle categorieën autos aan bod komen. Kortom, op het 4x4 Circuit heerst volop levendigheid, spektakel en uitdaging. Er is ook een speciaal gedeelte uitgezet waar het nut van allerlei technische voorzieningen op personenautos wordt getoond. Met gebruikmaking van speciale slipmatten demonstreren instructeurs op spectaculaire wijze de werking van systemen als ABS (anti-blokkeer remsysteem), ESP (elektronisch stabiliteits programma) en vierwielaandrijving.

Design Plaza Van Passion for Cars is zeker sprake op het Design Plaza in de Europahal (stand 01.011), een tentoonstellingsonderdeel dat wordt ondersteund door bandenproducent Vredestein. In het Design Plaza strijden uiterst spectaculair ogende studiemodellen, die zo op het oog geschikt lijken voor optredens in science fiction-films, maar ook productierijpe modellen van diverse autofabrikanten om de aandacht van de honderdduizenden bezoekers. De Technische Universiteit Delft is bovendien aanwezig met een driedimensionale presentatie, waarin de verschillende fases van een ontwerptraject worden getoond.

In samenwerking met dagblad De Telegraaf is verder een designwedstrijd uitgeschreven, waarbij het publiek wordt uitgedaagd om De Auto van 2015 te ontwerpen. Er is inmiddels al een groot aantal, zeer professioneel ogende inzendingen binnen en de winnende creaties zullen worden tentoongesteld op het Design Plaza tijdens AutoRAI 2003. Voor de designcompetitie is een zeer deskundige jury samengesteld, waarvan onder anderen Fabrizio Giugiaro deel uitmaakt, creatief directeur van de Italiaanse ontwerpstudio Italdesign. Giugiaro heeft beloofd voor het Design Plaza één van zijn fraaiste prototypen te zullen meenemen: de spectaculaire Scighera, op basis van Alfa Romeo-techniek. Verder is ook de komst van de Koenigsegg CC 8S, een verwoestend sterke en opvallend gelijnde supersportwagen uit Zweden, aangekondigd.

Willem-Alexander & Maxima, Cruijff en Presley Diverse themapaviljoens zorgen daarnaast voor een aantal extra dimensies. Zo is er het paviljoen met als titel De auto van, waar de originele autos van diverse beroemdheden te bezichtigen zijn. Daar zit in elk geval de lievelings-Cadillac van Elvis Presley bij. The King bezat diverse Caddys, maar aan het exemplaar dat op AutoRAI 2003 te zien zal zijn, had hij bijzondere herinneringen. Een andere aandachtstrekker is de originele Citroën SM met Maserati-motor, waarmee Johan Cruijff rondreed in zijn glorietijden bij Ajax. De auto kwam ook aan bod in de volledig aan Cruijff gewijde Nederlandse speelfilm Nummer 14. Bijzonder was verder dat Johan Cruijff de bewuste Citroën persoonlijk naar Barcelona reed, toen hij bij de gelijknamige Spaanse club eenmaal een contract had getekend. Heel speciaal is de Rolls-Royce Silver Wraith Limousine Landaulette uit 1957, waarin kroonprins Willem-Alexander en Maxima werden rondgereden tijdens hun huwelijk op 2 februari 2002. Ruim een jaar na dato is deze deels open Rolls dus weer terug op Amsterdamse bodem.

Al met al richt autominnend Nederland dus van 7 tot en met 16 februari aanstaande elf dagen lang de blik op het grootste evenement dat ons land kent: de AutoRAI. Amsterdam RAI wordt de pleisterplaats voor een schitterend overzicht van alle merken en staat bol van interessant autonieuws. Vele internationale en nationale primeurs zijn inmiddels aangekondigd en daarnaast zijn er nog tal van andere noviteiten van velerlei pluimage aangekondigd voor de AutoRAI 2003.

Concept Car Route Wie een boeiende blik in de automobiele toekomst wenst te werpen, kan de speciaal uitgezette Concept Car Route volgen, langs alle merken die hun studiemodellen, concept cars of prototypen voor de nabije en verder wegliggende toekomst hebben meegenomen naar Amsterdam. Of het nu de futuristisch gestylde carrosserie is, hun super-exceptionele interieur of de richtingwijzende, ultramoderne techniek en hybride aandrijfsystemen: wie de Concept Car Route volgt mist niets. Van de spectaculaire Alfa Romeo Brera tot en met het laatste concept uit de tekenkamers van Hyundai, het is allemaal te zien op AutoRAI 2003.

Junior AutoRAI Uit enquêtes onder bezoekers van voorgaande jaargangen is gebleken dat velen van hun bezoek aan de AutoRAI graag een dagje uit maken. De kinderen kunnen moeiteloos mee, want er is voldoende te kijken. En als ze nog niet ouder dan twaalf jaar zijn, kunnen ze zich naar hartelust vermaken in hun eigen ´Junior AutoRAI´. Ofwel, het trapauto-paradijs, waar ze in veel gevallen zelf de auto van hun dromen kunnen rijden. De leiding is als altijd in de vertrouwde handen van Stichting Kinder Opvang Nederland.

A.A.N-gepaste autos Ook de organisatie Auto Aanpassers Nederland (A.A.N.) zal ingaan op het thema van AutoRAI 2003. Dat doet de A.A.N. op stand 06.002 in de Verbindingshal, waar aan de slogan Passion for Cars het begrip Mobility wordt toegevoegd. A.A.N. zal autos laten zien die de bezoekers van AutoRAI 2003 zeker zullen aanspreken. In elk geval zullen speciale uitvoeringen van de (nieuwe) Renault Espace, Suzuki Grand Vitara, BMW 3 serie, Hyundai Getz, Opel Zafira, Citroën C3, Ford Fusion, Toyota Corolla en Chrysler Voyager worden getoond. Al deze autos worden voorzien van aanpassingen om met een lichamelijke beperking zelf te kunnen autorijden of om in de auto mee te rijden. Zo zijn de BMW en Chrysler Voyager aangepast om met de rolstoelstoel plaats te nemen áchter het stuur. De stuurbediening wordt dan ook aangepast, waarbij gesproken wordt van joystick-besturing. De Renault Espace wordt getoond in een uitvoering die het mogelijk maakt om zittend in de rolstoel mee te rijden. Er worden ook technieken getoond om eenvoudiger en vooral makkelijker in- en uit de auto te komen en voorzieningen voor het meenemen van de rolstoel of elektrische driewieler. Volledige aansluiting bij het thema Passion for Cars wordt op de stand van A.A.N. gevonden met een heuse klassieke racewagen: een Austin Healey Sprite uit 1960. Deze auto wordt voorzien van een parallelsysteem, dat de pedalen van gas, rem en koppeling dichter bij de bestuurder brengt. De eigenaar van deze Healey gaat met de auto deelnemen aan races op het Circuitpark Zandvoort.

Persoonlijke bookmark Naast het complete en vanzelfsprekend fraai tentoongestelde nieuws, volgt AutoRAI 2003 volledig de wensen van het publiek in het digitale tijdperk. Dus, vele leuke en interessante wetenswaardigheden zijn ook op de eigen internetsite van de beurs te vinden. Op www.autorai.nl/beurs staat het nieuws in de periode voorafgaand aan de publieksopening; onder andere ook met interessante nieuwsitems vanaf de persdag. Diverse hyperlinks zorgen dat de internetbezoeker zich thuis al perfect kan voorbereiden op een bezoek aan AutoRAI 2003.

Openingstijden AutoRAI 2003 is op werkdagen geopend van 11.00 uur tot 22.00 uur, in het weekend van 10.00 uur tot 17.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 12,-. Kinderen tot 4 jaar mogen gratis naar binnen, kinderen van 4 tot en met 11 jaar, mits onder begeleiding, betalen de halve prijs: 6,-. Houders van PAS 65 betalen 10,- entree. Kaarten zijn in de voorverkoop te koop bij ANWB-kantoren (ANWB-leden krijgen korting).

Wie met de auto komt, wordt aangeraden goed te letten op de parkeeraanwijzingen die langs de Ringweg zijn geplaatst. Door de borden goed op te volgen komt men zo snel mogelijk op de AutoRAI. Zijn de parkeergarages van de RAI vol, dan worden bezoekers doorverwezen naar één van de buitenterreinen; vanaf deze terreinen rijden gratis pendelbussen naar het RAI-complex. De Amsterdamse Politie treedt streng op, met (hoge) boetes tegen foutparkeerders.

Amsterdam, 20 december 2002

Deel: ' Autorai 2003 veelzijdig als altijd '
Lees ook