AAN DE AUTO(SPORT)REDAKTIE:

MOTEGI 3 OKTOBER 1999

Tom Coronel stelt de beslissing Formule Nippon titel nog een race uit

De beslissing om de Formule Nippon titel 1999 is uitgesteld tot de laatste race (14 november) op het Circuit van Suzuka. De Nederlandse titelkandidaat, Tom Coronel, had aan een overwinning in deze voorlaatste race op Montegi voldoende, om het kampioenschap voortijdig in zijn voordeel te beslissen. Hij startte vanaf een derde plaats aan de 45 ronden tellende race. De winst ging in deze race naar Satoshi Motoyama, die daarmee zijn achterstand op de Nederlander verkleinde tot 4 punten.

In de eerste trainingen was Coronel telkens sneller dan de rest. Beslissend voor de startopstelling bleek echter de tweede training, waarin Coronel zijn directe titelconcurrent Satoshi Motoyama en Tom's teamgenoot Hidetoschi Mitsusada voor zich moest dulden. "Bij de start, die voor mij zeker niet slecht verliep, kwam Ryo Michigami als een duveltje uit een doosje. Hij nam werkelijk alle risico's en verraste zelfs koploper Motoyama. Die lag daardoor gelijk tweede en ik derde. Mijn teamgenoot viel in dat startgeweld terug naar de vijfde plek. De situatie aan de kop bleef gelijk tot 15 ronden voor de finish. Toen plaatste Motoyama zijn beslissende aanval en nam de leiding over. Hij deed daarmee wat hij moest doen. Ik reed daarna achter Michigami, maar kwam hem net niet voorbij. Verder wilde ik absoluut geen risico nemen om vervolgens puntloos in een grintbak tot stilstand te komen. We zullen nu met zijn allen moeten wachten op de allerlaatste race op het circuit van Suzuka. Daar zal de definitieve beslissing in dit spannende kampioenschap vallen", aldus Coronel, die na afloop van deze race op Motegi dus 4 punten voorsprong op zijn directe concurrent overhield.

Na afloop van de race blikt Tom Coronel nog even terug op de trainingen. "Aanvankelijk waren we de snelste, maar verspeelden het in de tweede training. We kozen voor een afstelling, zoals we die ook in Mine hadden. Heel weinig vleugel en nieuwe banden, maar het resultaat daarvan was, dat ik totaal geen grip had. Dat bleek hier dus allemaal niet te werken. Er moest duidelijk meer vleugel gezet worden, om aan een goede tijd te komen. Dat alles heeft ons wat tijd gekost en uiteindelijk ook de pole position. Al met al een spannend weekend, waarin ik de titel nog niet heb kunnen veiligstellen. Het zal echter iedereen duidelijk zijn dat we daar in de laatste race (op 14 november) voor gaan. Om die reden testen we vooraf ook nog uitgebreid op Suzuka. We laten werkelijk niets aan het toeval over. Ik heb er zin in en ben vol goede moed." Tom Coronel wordt gesteund door: Marlboro, Mobil 1, Fitkorn, McGregor, Bridgestone en Honda.

Uitslag negende race Formule Nippon: Circuit van Montegi:
1.Satoshi Motoyama (Le Mans) 1.14.29.671; 2. Ryo Michigami (Mooncraft) op 2.261; 3. TOM CORONEL (Nakajima Racing) op 5.681; 4. Masami Kageyama (Impul) op 6.976; 5. Hidetoshi Mitsusada (Nakajima Racing) op 14.703 en
6. Yuji Tachikawa (Cerumo) op 15.387.

Stand na 9 races in de Formule Nippon:

1. Tom Coronel 50 punten; 2. Satoshi Motoyama 46; 3. Hidetoshi Mitsusada 31; 4. Peter Dumbreck 16; 5. Masami Kageyama 14 en 6. Michael Krumm en Juichi Wakisaka ieder 12 punten.

Zoekwoorden:

Deel: ' Autosport Beslissing Formule Nippon titel uitgesteld '
Lees ook