PERSBERICHT / AUTOSPORT

Barber Dodge Pro Series

Koster magistraal naar overwinning in Amerikaanse formulewagenserie

Nazareth (VSt), 10 april 2000. De Nederlander Sepp Koster heerste in de derde ronde van de Barber Dodge Pro Series als een vorst. Na vanaf pole positie vertrokken te zijn tolereerde de student geen concurrentie in zijn nabijheid en leidde van start tot finish op de 1,5 km korte ovale baan in Nazareth. In het kampioenschap bezet Koster de derde plaats, met twee punten achterstand op Rossini en Fogarty. De wedstrijd werd een dag uitgesteld na sneeuwval (!) in het gebied tussen New York en de Canadese grens.

Voorafgaand aan de derde ronde van de Barber Dodge Pro Series werden binnen het team van Sepp Koster heftige woorden gewisseld. De in Antwerpen wonende Nederlander was absoluut niet tevreden over de prestaties van zijn race-bolide tijdens de vorige twee wedstrijden. Na grondig overleg werd besloten om voor Koster een nieuwe wagen neer te zetten, omdat de organisatoren van de Amerikaanse eenheidsserie wel inzagen dat het talent van Koster niet strookte met de potentie van zijn vorige bolide. Tijdens de vrije trainingen bleek het gelijk van Koster; hij draaide constant de snelste rondetijden. De verwachting was dat het tijdens de kwalificatietrainingen wel eens zou kunnen gaan regenen, hetgeen in Amerika betekent dat die tijden niet gelden en de startopstelling bepaald wordt door de tijden gereden tijdens de vrije trainingen. Prompt regende het tijdens de kwalificatietraining en werd de start-grid bepaald aan de hand van de vrije trainingen. Koster dus op pole.

De riante vertrekpositie benutte Koster volledig. Langzaam bouwde de coureur zijn positie uit tot vier seconden. Bij het inhalen van achterblijvers kwam tweede man Hunter-Reay dichterbij. De Amerikaan was echter geen enkel moment een serieuze kandidaat voor de overwinning. Daarvoor reed Koster te sterk. Een safety car-situatie, zes ronden voor het einde van de zestig ronden durende race deed Koster nog even schrikken. Maar zijn sterke optreden in de derde ronde van de Barber Dodge Pro Series werd besloten met een fraaie overwinning, waarmee hij als tweede Nederlander (na Arie Luyendijk) een overwinning op een snelle ovale baan behaalde. "Er is een grote last van mijn schouders gevallen", vertelde Koster na afloop. "De goede richting is nu ingezet. Eind mei is pas de volgende wedstrijd, we gaan ons nu concentreren op het Formule Ford-team van Geva Racing (waar hij als race-engineer de jonge talenten ondersteunt). Maar, wat ik voor het begin van het seizoen al zei, in Amerika ga ik voor de titel."

Uitslag 3e race Barber Dodge Pro Series 2000, Nazareth (Pennsylvanië), Verenigde Staten van Amerika.

1. Koster (Ned), 60 ronden in 29 min.01,207 sec (188,820 km/uur); 2. Hunter-Reau (VSt), op 0,585 sec.; 3. Lally (VSt); 4. Valiante (Can); 5. Yasukawa (VSt); 6. Fogarty (VSt).
(de Amerikaanse organisatoren geven geen finishtijden vanaf plaats drie)
Stand kampioenschap (na 3 races):

1. Rossini (Bra) en Fogarty 40; 3. Koster 38; 4. Valiante 36; 5. Yasukawa
33; 6. Hunter-Reay 32.
Volgende wedstrijd: 29 mei, Lime Rock/Connecticut (VSt). Onderstaand niet voor publicatie:
Informatie via Sepp Koster (tel.: 00.32.3.2485578 of 00.32.75.660828) of Dirk Buwalda (tel.: 023-5731400 of 06-54644347)

Zoekwoorden:

Deel: ' Autosport Koster wint in Barber Dodge Pro Series '
Lees ook