PERSBERICHT / AUTOSPORT

NK Radio 538 Citroën Saxo Cup

Thriller op Zandvoort in Saxo Cup

Zandvoort, 26 september 1999. Het scenario van de zesde Radio 538 Citroën Saxo Cup wedstrijd op het Circuit Park Zandvoort kon pas achteraf worden geschreven. Niemand die vooraf zou vertellen dat de top drie in het kampioenschap voortijdig het strijdperk moest verlaten, zou voor serieus worden genomen. Noch Sandra van der Sloot, noch Jaap van Lagen en Roel van der Scheer, haalden de finish. De overwinning ging verrassend naar Boy Zentveldt voor Debbie Loogman.

De thriller in het Zandvoortse weekeinde in de Radio 538 Citroën Saxo Cup begon al tijdens de trainingen. Verrassend Michel Stoelman op de beste startplaats, dan Debbie Loogman en Boy Zentveldt. Sandra van der Sloot eerst op de vierde vertrekpositie, terwijl runner up Jaap van Lagen slechts zevende stond en derde man voor de titel Roel van der Scheer een uiterst magere achttiende startpositie innam.
Vlak voor de start van de race werd de hemelpoort geopend en liet Pluvius zijn tranen de vrije loop. Resultaat: een kletsnat wegdek op Zandvoort en alle auto's in de Radio 538 Citroën Saxo Cup op regenbanden. Het zou een vreemde race worden. De start was voor Zentveldt. Halverwege de eerste ronde nam Van der Sloot het initiatief en nam de leiding over. "Ik reed met een vinger in m'n neus", vertelde de Alphense na afloop. "Daarom baalde ik zo dat in de derde ronde m'n gaskabel brak." Ze kon een klassering vergeten en was zo kwaad dat een forse dreun op het stuur van de Saxo haar een gekneusde hand opleverde. Daarvoor had Jaap van Lagen z'n Waterloo al gevonden en stond muurvast in de grindbak. Later zouden nog acht coureurs de kiezels opzoeken. Slagregens geselden inmiddels het circuit. De racetoestand werd zo hachelijk dat de wedstrijdleiding besloot de race te stoppen. Net te laat voor Van der Scheer, die zijn wagen hard parkeerde in de bandenstapels van de Hugenholtzbocht.
Nadat het circuit in Zandvoort weer enigszins berijdbaar werd, vertrokken de overgebleven rijders voor het tweede gedeelte van de wedstrijd. Zentveldt, winnaar van de eerste wedstrijd leidde de regendans van start tot finish. In de tweede ronde van de herstart veroverde Debbie Loogman de tweede plaats, pakte Dillon Koster, na slechts al vijftiende getraind te hebben de derde positie. De Zandvoorter werd na afloop echter uit de uitslag geschrapt, evenals Schaap en Douma. Zij waren na afloop van de eerste race geholpen om uit de grindbak te komen. En dat verbieden de reglementen nu eenmaal. Na optelling van de twee resultaten was de volgorde: Zentveldt, Loogman, bijzonder knap Menno Kuus, Michel Stoelman en Bas Plugge. Vooral voor Kuus was de vreugde groot. De coureur uit Muiderberg ging na afloop op de schouders. Alle coureurs waren het er over eens; het was een bijzonder spannende wedstrijd die zesde ronde in de Radio 538 Citroën Saxo Cup. Onder omstandigheden die als 'bar en boos' gevonden werden, was het podium een verrassing met Boy Zentveldt als de beste man van de dag.

Uitslag zesde race NK Radio 538 Citroën Saxo Cup,

1.Van der Sloot (Alphen a/d Rijn), 9 rnd. in 20:52.157 (111.264 km/uur); 2. Loogman (Badhoevedorp), op 2.422 sec.; 3. Kuus (Muiderberg), op 5.343; 4. Stoelman (Aerdenhout), op 8.001; 5. Plugge (Warmond), op 11.582; 6. Van Joolen (Lisse), op 12.833.
Stand Nederlands kampioenschap:

1. Van der Sloot 93; 2. Van Lagen 77; 3. Van der Scheer 75; 4. Plugge 62; 5. Zentveldt 57; 6. Koster 53.
Stand Playboy Ladies Cup:

1. Van der Sloot 50; 2. Loogman 44; 3. Peeters 30.

Volgende race: 3 oktober, Euroraces, Zandvoort

Deel: ' Autosport Thriller op Zandvoort in Saxo Cup '
Lees ook