Gemeente Maassluis

11-9-2001

22-09-01 Autovrije dag; een stukje geschiedenis

De autovrije dag is weer even terug van weggeweest. Velen zullen zich de autoloze dagen van 1973 herinneren. Vanwege de oliecrisis moest de Nederlandse bevolking de auto 7 zondagen laten staan. Er zijn mooie verhalen en anekdotes over deze dagen te vertellen: paarden die bij parkeermeters werden gestald, rolschaatsen en picknicken op de snelweg en de veelbetekenende krantenkop: "Zondag zonder verkeersdoden". Kortom: er was rust en vooral ruimte voor leuke en ontspannende activiteiten.

Sinds de autoloze dagen van 1973 zijn er verschillende initiatieven geweest voor het invoeren van een maandelijkse autoloze dag. Uiteindelijk hebben de verschillende initiatiefgroepen zich verenigd in het LOAZ (Landelijk Overleg Autovrije Zondag).Omdat er nu andere redenen zijn voor het organiseren van een autoloze dag, is er gekozen voor de term autovrij, wat zoveel betekent als: het "bevrijd" zijn van de auto.

In samenwerking met Milieudefensie werd op 19 september 1999 de eerste Autovrije Zondag uitgeroepen. 50 gemeenten in Nederland deden hieraan mee. Een jaar later vond er op 24 september een tweede autovrije zondag plaats en het aantal deelnemende gemeenten was inmiddels opgelopen tot 91, waaronder Maassluis. Het draagvlak voor de autovrije dagen wordt steeds groter. Naast de redenen die vanuit het oogpunt van milieu en volksgezondheid te noemen zijn, ervaren steeds meer mensen dat het autoverkeer uit de hand loopt. De wegen slibben dicht en door geparkeerde auto s ontstaan onveilige situaties en is er minder ruimte voor spelende kinderen, wandelaars en fietsers.

Dit jaar zal de autovrije dag niet op zondag maar op zaterdag plaatsvinden. Evenals vorig jaar heeft de Europese Commissie 22 september uitgeroepen tot Europese Autovrije Dag. In maart van dit jaar ondertekende Nederland een manifest voor deelname aan deze Europese Autovrije Dag. Minister Pronk riep onlangs per brief alle Nederlandse gemeenten op, om lokale groepen die een evenement willen organiseren te ondersteunen.
Ook in Maassluis wordt er dit jaar weer aandacht besteed aan de Autovrije Dag, zij het in een wat soberder opzet dan tijdens de Autovrije Zondag vorig jaar.

Deel: ' Autovrije dag in Maassluis '
Lees ook