PERSBERICHT - 28 JUNI 1999

Avonturenpark Hellendoorn opent
nieuwste attractie: Château Cristal

Hellendoorn, 28 juni 1999 - De nieuwste attractie in Avonturenpark Hellendoorn heet Château Cristal. Vandaag heeft het park zijn nieuwste attractie officieel in gebruik genomen. Voor de gelegenheid vond in het Avonturenpark een groots openingsfeest plaats, gepresenteerd door veejay Jeroen Post van muziekzender TMF.

Château Cristal is een "interactieve darkride" met een voor Europa uniek concept. "We hebben hiermee een unieke, interactieve familieattractie in ons park met een spannend competitie-element", zegt directeur M.C.B. Schonenberg. "Bezoekers moeten in Château Cristal zèlf in actie komen. De attractie sluit perfect aan op de belangstelling van kinderen voor videogames, internet en virtual reality."

Excentriek
Het verhaal van Château Cristal wil dat een excentrieke wereldreiziger, Le Baron, domicilie hield op het Château, tot hij enkele decennia geleden op raadselachtige wijze verdween. Het Château is intussen vervallen en ademt een onheilspellende sfeer. De trouwe butler Pierre wacht nog altijd op de heer des huizes en ontvangt in diens plaats de gasten. De Baron heeft - op zijn vermoedelijk laatste reis - een aantal kristallen met magische krachten naar zijn Château laten sturen, maar dat had hij beter niet kunnen doen. Nu dreigt een catastrofe in het Château.

Pre-shows als opwarmer voor spannende rit
Nadat de butler de gasten in de woonkamer heeft ontvangen, nodigt hij per keer 40 personen uit om verder te komen. Tijdens twee pre-shows, in de bibliotheek en de werkkamer van het Château, worden de gasten voorbereid op wat zich even later in de schimmige catacomben gaat afspelen.

In de bibliotheek ziet het publiek in een korte film de Baron tijdens zijn laatste ontdekkingsreis de ontdekking van de kristallen doen. Vervolgens mogen de gasten de werkkamer betreden om de kristallen in hun glazen vitrinekast te bewonderen. In deze tweede show spelen de mysterieuze kristallen met hun onpeilbare, magische krachten een bepalende rol. Na een plotselinge wending met veel licht- en geluidseffecten, waarbij de kristallen uit hun vitrinekast door geesten worden ontvreemd, zal de gast zelf in actie moeten komen om de butler te helpen en het Château voor een drama te behoeden.

De film van de eerste pre-show is in eigen beheer in Oostenrijk opgenomen op de Kitzsteinhorn in Kaprun op zo'n 3000 meter hoogte.

Interactief

Het interactieve element van de attractie speelt zich af gedurende een onvoorspelbare rit door vijf themaruimtes in de catacomben van het Château. De bezoekers zitten met zijn vieren op ronddraaiende sofa's en hebben elk hun persoonlijke `neutralisator' om de negatieve energie onschadelijk te maken. In totaal kunnen 165 doelen worden geraakt. Aan het eind van hun `heldenrit' krijgen de bezoekers een kaartje met hun score. Tijdens een nieuwe rit kan men dan proberen de score te verbeteren. Per uur kunnen maximaal 800 personen Château Cristal bezoeken.

In de catacomben gebeurt het ...

De vijf themaruimten hebben elk hun eigen karakter en staan vol met meer dan 1.500 voor een belangrijk deel antieke voorwerpen. De themaruimten staan bol van de elektronische effecten die de bezoeker met de `neutralisator' activeert. Om alle effecten mogelijk te maken, werd bijvoorbeeld 12 kilometer kabel in Château Cristal verwerkt. Voor elke themaruimte is ook een speciale geur ontwikkeld van fris tot stank.

De bezoekers komen eerst in een ruimte die sterk aan Donker Afrika doet denken, met onder meer een olifant, een ingepakte neushoorn, schilden, maskers, totempalen en andere exotische voorwerpen. Vervolgens komt men in de stookkelder, vol sissende en stomende ketels. Daar vindt een heuse explosie plaats. Vandaaruit gaat de rit verder naar de ruimte die sterk aan de Oriënt en wereldreizen doet denken, zoals hutkoffers, een enorme gong, chinese vazen en een boegbeeld. De koude kelder, waar een frisse bries waait en de temperatuur werkelijk laag is, kondigt het einde van de enerverende rit aan. Niet alleen de lage temperatuur, maar ook een decor van onder meer ijsblokken, een oude slee en een eskimo-kano laten een kille indruk achter bij de bezoeker. De rit eindigt in het `power station' waar de vonken er vanaf springen.

Spannend
"In Château Cristal beleef je niet alleen een spannend avontuur, je wordt er zelf in opgenomen,", aldus directeur Schonenberg, "als bezoeker maak je er echt deel vanuit. Dat is het unieke van deze attractie. Het is `the real thing'." De directeur heeft hoge verwachtingen van de attractie, die juist voor de start van het zomerseizoen in gebruik wordt genomen: "We verwachten dat Château Cristal flink zal bijdragen aan de groei van het aantal bezoekers in 1999."

_____

Deel: ' Avonturenpark Hellendoorn opent Château Cristal '
Lees ook