‘Ayo en Ejiro Okotie moeten in Nederland blijven’


Inwoners en organisaties in HS staan achter Nigeriaanse moeder en zoon

Hoogezand, 20170714 -- Burgemeester Peter de Jonge, verschillende inwoners en maatschappelijke organisaties in Hoogezand-Sappemeer waaronder stichting Humanitas doen een dringend beroep op staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie om de 8-jarige Ayo Okotie en zijn moeder Ejiro Okotie (40) alsnog een verblijfsvergunning te verlenen. Sinds 15 februari 2017 zijn zij beiden uitgeprocedeerd en worden zij met uitzetting naar Nigeria bedreigd.

Ayo en zijn moeder wonen al sinds 2011 in Hoogezand, en zijn al helemaal ingeburgerd en geïntegreerd in de Hoogezandster samenleving. Burgemeester Peter de Jonge heeft daarom op 12 april per brief een klemmend beroep gedaan op de staatssecretaris om hen alsnog een verblijfsvergunning te verlenen in verband met bijzondere, schrijnende individuele omstandigheden.
 
“In Hoogezand-Sappemeer zijn we blij met mensen als Ejiro en Ayo Okotie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er maatschappelijke onrust aan het ontstaan is omtrent de dreigende uitzetting van dit gezin,” zo schrijft de burgemeester aan de staatssecretaris. De colleges van Burgemeester en Wethouders van Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde hebben zich solidair verklaard met dit initiatief van de burgemeester.
 
Ayo is geboren en getogen in Nederland, en komt slechts enkele maanden tekort om in aanmerking te komen voor de zogenoemde kinderpardonregeling. Uitzetting zou verstrekkende gevolgen voor hem hebben. Hij is meer dan andere kinderen buitengewoon kwetsbaar door een ontwikkelingsachterstand, de noodzaak van logopedische hulp en een dermatologische aandoening waarvoor hij speciale medicatie nodig heeft. Ayo kent Nigeria niet,  is nooit buiten Nederland geweest, en beheerst de Nigeriaanse taal niet. Samengevat is het de vrees dat hij zich in de toekomst niet staande houdt in Nigeria.
 
Moeder Ejiro is officieel sinds 2004 in Nederland, zij is slachtoffer van vrouwenhandel/mensenhandel en heeft sinds haar komst een moeilijke en traumatische tijd achter de rug in de vorm van ernstige psychische problemen. Haar verleden vormt voor haar een zware last. Zij heeft 4,5 jaar de Nederlandse justitie geholpen met de strafrechtelijke vervolging van verdachten, wat helaas niet tot veroordelingen heeft geleid. Door deze hulp heeft zij legaal in Nederland kunnen verblijven. Inmiddels is zij overblijfmoeder op de school van Ayo.  Zij heeft buitengewoon haar best gedaan om haar leven op orde te krijgen. Net als voor haar zoon geldt ook voor Eijro Okotie dat zij slechts enkele maanden tekort komt om zelf voor voortgezet verblijf in Nederland in aanmerking te komen.

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/180695/Ayo-8-Waarom-moet-ik-naar-Afrika-Ik-kom-uit-Nederland

https://www.dvhn.nl/groningen/Hoogezand-Ejiro-en-Ayo-moeten-in-Nederland-blijven-22357665.html

https://www.dvhn.nl/groningen/Teruggestuurd-naar-waar-hij-nog-nooit-was-22359651.html


Deel: ' ‘Ayo en Ejiro Okotie moeten in Nederland blijven’ '


Lees ook