Nieuw-Vlaamse Alliantie


Aznar stuurt aan op geweld, in Irak én in Baskenland! (18/03/03)

Amper drie weken nadat een Spaanse rechtbank het Baskischtalige dagblad Euskaldunon Egunkaria sloot, wordt nu ook de Baskische politieke partij Batasuna geïllegaliseerd. De timing is briljant. Nu alle ogen van de media gericht zijn op de nakende aanval op Irak kan premier Aznar in eigen land ongestoord zijn gangen gaan. Bovendien kan Batasuna niet deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van eind mei terwijl ze bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen in Baskenland de op een na grootste partij was.

De N-VA sloot zich eerder al aan bij het protest van Amnesty International, de International Federation of Journalists, de Baskische regering, het Baskisch parlement, de Baskische vakbonden en de overgrote meerderheid van de Baskische bevolking tegen de sluiting van het dagblad Euskaldunon Egunkaria. Vandaag klaagt de N-VA deze nieuwe Spaanse inbreuk op het recht op vrije meningsuiting aan.

Het is overduidelijk dat het Spaanse gerecht zich laat dirigeren door de regering-Aznar. De rechters en rechtbanken werden op die manier instrumenten in de politiek van de Partido Popular die elke vorm van Baskisch nationalisme wil vernietigen. De Spaanse regering poogt daartoe élke uiting van Baskisch onafhankelijkheidsstreven te criminaliseren door het op één hoopje te gooien met het ETA-geweld. Baskische journalisten en media werden al vervolgd. Het dagblad Egin en het radiostation Egin Irratia werden in 1998 gesloten op beschuldiging van medewerking met ETA. Ook onderzoeksjournalist Pepe Rei werd vervolgd omwille van zijn artikels. Diverse basisbewegingen werden zonder enige vorm van proces buiten de wet gesteld. Rekeningen van AEK (vereniging voor Baskisch taalonderwijs) worden geblokkeerd.

De Baskische partij Batasuna werd nu illegaal verklaard door het Hooggerechtshof op basis van de "Wet op de Partijen". In het kader van een strafrechtelijke procedure waren sinds enkele maanden alle partijactiviteiten reeds geschorst door onderzoeksrechter Balthazar Garzon van de Audiencia Nacional, een uitzonderingsrechtbank die nog dateert uit het Francotijdperk. Protest tegen de nakende illegalisering werd verboden. Op bevel van diezelfde Audiencia Nacional moest de Baskische gewestpolitie in september een vreedzame massabetoging in Bilbao uit elkaar ranselen. Rapporten van mensenrechtenorganisaties bevestigen inmiddels dat folterpraktijken in Spaanse commissariaten en gevangenissen schering en inslag blijven.

De N-VA veroordeelde eerder al het nietsontziende ETA-geweld, maar evenzeer de blinde repressie van de Spaanse overheid die de voedingsbodem van ETA enkel versterkt. Zoals een legitieme eis naar zelfbestuur geen excuus kan zijn voor het ETA-terrorisme, kan de strijd tegen het terrorisme geen vrijgeleide zijn om ongestoord een democratische onafhankelijkheidsbeweging te illegaliseren.

De federale en Vlaamse regering dienen in de Europese Unie aan te sturen op een vredesproces naar Noord-Iers voorbeeld, met respect voor het democratisch zelfbeschikkingsrecht van de Basken.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Karel Van Hoorebeke, Volksvertegenwoordiger, en Kris Van Dijck, Vlaams parlementslid

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Zaeger
Telefoon: 02/ 219 49 30
Fax: 02 /217 35 10
E-post: piet.dezaeger@n-va.be
Url: http://www.n-va.be

Deel: ' Aznar stuurt aan op geweld, in Irak én in Baskenland '
Lees ook