Ingezonden persbericht

AZR verliest ook in hoger beroep

ROTTERDAM, 24-10-2001 -- Op 17 oktober heeft Het Gerechtshof van 's Gravenhage bepaald dat de familie Rotgers niet onrechtmatig heeft gehandeld met haar website over het onrecht dat hen is aangedaan door het Academisch Ziekenhuis Rotterdam (AZR). Arja Rotgers leed in 1999 aan kanker. Dit werd door het AZR te laat geconstateerd en bovendien werd de spoedeisende operatie uitgesteld vanwege de vakantie van de hoofdchirurg van de Daniel den Hoed Kliniek. Hierop heeft de familie Rotgers een website geopend (www.rotgers.com) met het verhaal over hun ervaringen met het AZR.

Het doel van de website was het AZR te bewegen er voor te zorgen dat Arja zo snel mogelijk geopereerd zou worden. Arja werd al na een week in Eindhoven geopereerd, maar ze werd medisch verbannen uit de ziekenhuizen van het AZR.

De familie Rotgers startte daarop een nieuwe website. Het doel van deze website was het AZR te bewegen de medische verbanning in te trekken.

Het AZR spande in april 2000 een kort geding aan tegen de website, maar verloor. De rechtbank van Rotterdam bepaalde dat de website mocht blijven mits er geen onnodig kwetsende uitspraken op werden gedaan. Het AZR ging in hoger beroep.

Arja is in juni 2001 aan haar ziekte overleden in het VU Ziekenhuis te Amsterdam, in "ballingschap". Daarop heeft de familie Rotgers de website weggehaald aangezien deze geen doel meer had.

Peter Rotgers: "Het AZR heeft Arja verbannen naar ziekenhuizen in Eindhoven en Amsterdam. Het AZR heeft geprobeerd ons het zwijgen op te leggen. Aan de verbanning, die ons heel veel ellende heeft bezorgd, hebben we helaas niets kunnen doen. Ze hebben ons echter niet het zwijgen op kunnen leggen. De uitspraak van het Gerechtshof is baanbrekend voor de vrijheid van meningsuiting via het Internet. Wanneer een patiënt onrecht aangedaan wordt dan kan hij dit via Internet aan de wereld kenbaar maken. Patiënten hebben nu eindelijk een wapen tegen autoritaire ziekenhuizen die denken dat zij alles kunnen doen wat ze willen.".

Deel: ' AZR verliest ook hoger beroep zaak over website '
Lees ook