Ballonvlucht rond de wereld

Met de ballon 'Spirit of Freedom' rond de wereld : een overvloed aan records in het vooruitzicht dankzij de voorspellingen van de wind trajectories.

De meteorologische dienstverlening van Fossets expeditie wordt verzorgd door twee Belgische voorspellers van het Koninklijk Meteorologisch Instituut, met name Luc Trullemans en David Dehenauw. Beide voor de gelegenheid gedetacheerd naar het Controle Centrum gesitueerd in 'Washington University' te St. Louis. De kennis van de twee voorspellers is o.a. gebaseerd op de expertise die het KMI sinds vele jaren in het domein van het voorspellen van wind trajectories opgebouwd heeft. Het ongeluk te Tchernobyl in 1986 ligt aan de basis van de mondiale erkenning van deze expertise. Het ging er toen om de verplaatsing van de radio-actieve wolken te kunnen voorspellen. De toen gestarte onderzoeken en de voortzetting op internationaal niveau, met o.a. de steun van NOAA (National Oceanic Atmospheric Administration) van de VSA, heeft tot betrouwbare operationele methodes geleid om ballonnen te begeleiden over een zeer lange afstand. Uiteraard biedt deze methode ook perspectieven voor andere toepassingen.
Het bepalen van het juiste meteorologische tijdstip van vertrek, de opvolging van de vlucht, als ook het begeleiden van het vertrek en de landing, profiteren van de know-how van de voorspellers die de super-computers van het KMI ter hunner beschikking hebben. Hieronder vindt u het reeds gevestigde record en de records die mogelijk binnen de 48h kunnen vallen :

Met een kruissnelheid van 317 km/h, boven de Indische Oceaan op zo'n 700 km ten zuiden van het eiland Madagascar, heeft Steve Fosset zijn eigen snelheidsrecord, gevestigd in 1998 tijdens zijn vorige poging om de wereld rond te varen, verbeterd.

De straalstroom in dewelke hij zich nu verplaatst, is relatief snel en bereikt op sommige plaatsen snelheden boven de 320 km/h. Deze stroming zal hem dinsdag tegen 11 h (Belgische tijd) op de 116e lengtegraad oost brengen. Dit is de lengtegraad van Northam vanwaar hij 11 dagen geleden vertrok en dus ook logischerwijze als aankomstlijn zal dienen voor deze recordpoging. Hij zal tijdens de nacht van maandag op dinsdag nog een stormachtige zone moeten doorkruisen. Zonder veel risico's echter, daar het slechte weer op zijn vlieghoogte bestaat uit sneeuwval en temperaturen tussen -35 en
-45° C.
Daarna zal hij in noordoostelijke richting vliegen, naar het centraal-zuiden van Australië, waar hem zachte weersomstandigheden opwachten, verbonden aan een anticycloon.

Volgende records zouden kunnen gevestigd worden binnen de 48 uren :
1. snelste ballonvaart rond de wereld in minder dan 15 dagen 10 uren en 24 minuten, record gevestigd door de Breitling Orbiter 3 (B. Piccard, B. Jones). Deze vlucht werd toen ook reeds meteorologisch begeleid door Luc Trullemans.

2. eerste solo ballonvlucht rond de wereld.
3. eerste ballonvlucht rond de wereld in het zuidelijk halfrond (meteorologisch gezien moeilijker en ook gevaarlijker in geval van een vroegtijdige landing).

4. eerste ballonvlucht rond de wereld in een capsule die niet onder constante druk wordt gehouden.

Voor meer informatie : https://www.spiritoffreedom.com/

Deel: ' Ballonvlucht rond de wereld '
Lees ook