Ingezonden persbericht


( P E R S B E R I C H T )

Amsterdam, donderdag 12 mei 2011

BankGiro Loterij: de cultuurloterij

VVD-kamerlid Bart de Liefde pleit vandaag in verschillende media voor een speciale loterij voor cultuur. Met de opbrengst daarvan zouden extra middelen voor de culturele sector beschikbaar komen.

'Het goede nieuws is dat er al een cultuurloterij bestaat die dit jaar zelfs haar 50e verjaardag viert: de BankGiro Loterij. Meer dan 750.000 Nederlanders doen maandelijks mee, de helft van hun inleg gaat naar cultuur. In 2010 brachten deze deelnemers 60 miljoen euro bij elkaar voor cultuur en cultureel erfgoed in Nederland. Dit geld verdelen wij onder ruim 50 nationale en regionale musea, molens en monumenten en komt via fondsen als het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting DOEN terecht bij een breed scala aan culturele initiatieven', aldus Sigrid van Aken, managing director van de BankGiro Loterij.

De BankGiro Loterij steunt op deze manier dankzij haar meer dan 750.000 deelnemers onder andere het Rijksmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum, de Museum Plus Bus (die ouderen naar musea brengt), het Drents Museum, het Jeugdcultuurfonds (dat helpt kinderen bijvoorbeeld danslessen te laten volgen) en het Leerorkest (waar kinderen leren een muziekinstrument te bespelen).

De steun van de BankGiro Loterij werkt vaak als vliegwiel voor het aantrekken van andere private en publieke middelen: als de BankGiro Loterij een bijdrage geeft aan organisaties of initiatieven volgen vaak andere fondsen en overheden. De Hermitage Amsterdam is hier een goed voorbeeld van. Daarnaast betrekt de BankGiro Loterij haar deelnemers actief bij cultuur. Bijvoorbeeld door het verloten van Museumkaarten. Ook maken deelnemers kans op toegangskaarten voor musea, musicals, tentoonstellingen en cultuurreizen.

'In deze tijden van overheidsbezuinigingen zijn particuliere bijdragen extra belangrijk. In de afgelopen vijf jaar is het de BankGiro Loterij gelukt haar steun aan cultuur te verdubbelen. Wij hebben de ambitie dat de komende vijf jaar weer te verdubbelen. Wij gaan er van uit dat, nu het kansspelbeleid wordt gemoderniseerd, deze ruimte er ook komt. Goed te horen dat ook de heer De Liefde daarvoor zal gaan pleiten', aldus Van Aken.

www.bankgiroloterij.nl

BankGiro Loterij 50 jaar
In 2011 bestaat de BankGiro Loterij 50 jaar. Ooit begonnen als de Katholieke SUS-loterij (Sla uw Slag) is deze loterij via enkele naamswijzigingen uitgegroeid tot wat ze nu is: dé cultuurloterij van Nederland. De BankGiro Loterij wil cultuur in Nederland behouden en bevorderen. Daartoe steunt de BankGiro Loterij 57 begunstigden - musea, monumenten en andere organisaties - die actief zijn op het terrein van cultuur. In 2010 leverden de loterijactiviteiten een afdracht aan de begunstigden op van bijna 60 miljoen euro, geld dat is bijeengebracht door de 750.000 deelnemers.

Deel: ' BankGiro Loterij Er bestaat al een cultuurloterij '


Lees ook