Bartiméus


Benieuwd hoe het is de drukke straat Oudenoord over te steken als je niets of heel weinig ziet? Ervaar het tijdens de Internationale Witte stokkendag 2001 in Utrecht.

Bartiméus en NVBS organiseren Internationale Witte stokkendag Utrecht

De witte stok (met twee rode bandjes) is het herkenningsteken in het verkeer van mensen die blind of slechtziend zijn. Veel verkeersdeelnemers weten niet precies wat de regels zijn wanneer ze iemand met een witte stok tegenkomen op hun weg. De Internationale stokkendag die jaarlijks plaatsvindt op 15 oktober, wil daarin verandering brengen. De witte stok staat symbool voor veiligheid op straat voor mensen met een visuele beperking.

Bartiméus Utrecht en de afdeling Utrecht van de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden (NVBS) organiseren deze Witte stokkendag gezamenlijk voor het eerst in de Domstad. Bartiméus is een organisatie voor onderwijs, zorg- en dienstverlening voor mensen met een visuele handicap in Midden- en Oost-Nederland. De NVBS is de landelijke belangenvereniging met regionale afdelingen voor en door blinde en slechtziende mensen.

Blind parcours en straattheater
De activiteiten vinden plaats op maandag 15 oktober 2001 van 14.00 uur tot 16.00 uur (vrije inloop) voor het pand van Bartiméus Utrecht aan de Oudenoord 325.
Hier kan men een parcours afleggen met een donkere bril, met witte stok en desgewenst onder begeleiding van mensen met en zonder visuele beperking. Ook kan men met behulp van de rateltikkers de Oudenoord oversteken, een behoorlijk drukke weg.
Straattheater verlevendigt de middag en zal voorbijgangers stimuleren deel te nemen aan het parcours. Natuurlijk is informatie verkrijgbaar over de witte stok in het verkeer, Bartiméus en de NVBS. De Witte stokkendag richt zich dit jaar vooral op rijschoolhouders, buschauffeurs, taxichauffeurs, jongeren, ANWB en politie. Zij hebben een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Maar zeker ook andere belangstellenden zijn van harte welkom.

Televisie
Het televisieprogramma Klokhuis zendt 's avonds een eerder opgenomen uitzending over Bartiméus uit: 18.30 uur op Nederland 3.

Deel: ' Bartiméus en NVBS organiseren Witte stokkendag Utrecht '
Lees ook