BASF

BASF herstructureert productie weekmakers in Europa

Productiestop weekmakers en phtaalzuuranhydride (PSA) in Tarragona, Spanje. Sociaal plan voor medewerkers. Sterkere positie in de Europese markt voor weekmakers.

Na een gedetailleerd marktonderzoek heeft BASF Aktiengesellschaft (Ludwigshafen) besloten haar productie voor weekmakers en PSA in Europa te herstructureren en zich te focussen op de fabrieken in Ludwigshafen (Duitsland) en Feluy (België).

In overeenstemming met het locale management zal BASF twee fabrieken in Tarragona (Spanje) sluiten. Op 31 augustus 2002 sluit de fabriek voor de productie van weekmakers en op 31 december zal de fabriek voor de productie van phtaalzuuranhydride (PSA) - een voorproduct voor onder andere weekmakers - haar deuren moeten sluiten. Deze maatregelen zijn een belangrijke stap tot herstructurering van de Europese markt voor weekmakers, die momenteel wordt gekarakteriseerd door overcapaciteit.

Door de sluiting van beide fabrieken komt de werkgelegenheid van veertig medewerkers in het geding. BASF Española ontwikkelt in nauwe samenwerking met de medewerkers en de Ondernemingsraad een sociaal plan. Op deze manier wil BASF de onvermijdelijke afbouw van arbeidsplaatsen zo sociaal aanvaardbaar mogelijk vormgeven.

Vorig jaar juni werd ook een fabriek in Tarragona gesloten dat grondstoffen voor weekmakers produceerde. In juli van datzelfde jaar werd de productie voor weekmakers en PSA van SISAS in Feluy (België) overgenomen. Deze maatregelen hebben een rol gespeeld in de huidige beslissing.

"De beslissing was niet gemakkelijk, maar is momenteel wel de juiste. Doel is, om onze leidende rol op de Europese markt voor weekmakers uit te bouwen en dit onderdeel binnen BASF blijvend te versterken", aldus Herbert Fietzek, verantwoordelijk voor het onderdeel weekmakers van BASF in Europa.

De beide fabrieken in Tarragona zijn in de jaren zeventig opgericht om de Iberische markt voor zachte PVC te beleveren. Maar de open grenzen in Europa droegen bij aan een toenemende betekenis en concurrentiekracht van de fabrieken op wereldformaat waardoor Tarragona aan concurrentiekracht moest inleveren.

Ramon Gil-de-Luigi, managementlid BASF Española: "Voor ons komt de beslissing niet volledig onverwacht. We hebben ons tot het uiterste ingezet, maar het mocht helaas niet baten. We wisten dat onze locale productie voor weekmakers en PSA niet die noodzakelijke schaalgrootte heeft om de concurrentie aan te gaan met andere Europese fabrieken."

De PSA fabriek in Tarragona zal tot het einde van het jaar blijven produceren om aan de wensen van de klanten te kunnen blijven voldoen. In de toekomst worden de Spaanse klanten voor weekmakers via een locaal magazijn in Tarragona bediend, die wordt beleverd door de fabrieken in Ludwigshafen en Feluy.

De fabrieken in Tarragona werden in 1971 in bedrijf genomen. Jaarlijks wordt er in bij BASF Tarragona 40.000 ton weekmakers en 17.000 ton PSA geproduceerd.

In Europa behoort BASF met een jaarlijkse capaciteit van 220.000 ton PSA en zo'n 350.000 ton weekmakers tot de leidende producenten die het meest uitgebreide productassortiment aanbiedt.
De nieuwste ontwikkeling is het product Hexamoll® DINCH, een innovatieve weekmaker speciaal voor de productie van kinderspeelgoed en verpakkingen voor levensmiddelen en medicijnen. Hexamoll® DINCH wordt sinds juli van dit jaar in Ludwigshafen geproduceerd.

PSA wordt onder andere als voorproduct voor weekmakers en voor de productie van synthetische harsen gebruikt.
Weekmakers worden vermengd met kunststoffen, waardoor kunststof buigzamer wordt en voor vele toepassingen gebruikt kan worden. Het leeuwendeel weekmakers is terug te vinden in zachte-PVC, dat door haar buitengewone gebruikseigenschappen en haar goede prijs-kwaliteit verhouding een zeer gewaardeerd product is.

BNL 23 jul 2002

---

Voor nadere informatie:

BASF Nederland B.V.
Barbara Onsman-van Logtestijn
tel: 026 - 3717 457
fax: 026 - 3717 203

Deel: ' BASF herstructureert productie weekmakers in Europa '
Lees ook