BASF

BASF opent nieuwe Superabsorbers fabriek in Antwerpen

Op 24 juni jl. is de nieuwe fabriek voor de productie van superabsorberende polymeren (SAP) op de site van BASF Antwerpen officieel in gebruik genomen.

Bij de opening van de fabriek was de Belgische premier Verhofstadt aanwezig tezamen met de heer J. Strube, voorzitter van de Raad van Bestuur van BASF.

Met een jaarlijkse capaciteit van 100 000 ton, is het de grootste SAP-fabriek in de wereld. De totale investeringssom voor de fabriek en het nieuwe logistieke centrum bedraagt 90 miljoen Euro. Door de investering worden er 70 nieuwe banen gecreëerd in Antwerpen.

Strube benadrukt hoe belangrijk de investering voor de site in Antwerpen is en voor BASF in het algemeen: "Antwerpen is één van de grootste Verbundlocaties in de wereld en we zijn van plan om de locatie verder uit te breiden. In Antwerpen gaan we gebruik maken van nieuwe standaarden met betrekking tot productkwaliteit. De fabriek is feitelijk direct verbonden met één van onze modernste acrylzuur fabrieken. Dit betekent dat we niet alleen onze Verbundstrategie in Antwerpen versterken, maar het is ook een duidelijk teken dat onze wereldwijde SAP business een belangrijke steunpilaar is geworden voor onze acrylzuur waardeketen." BASF is marktleider in zowel acrylzuren en superabsorberende polymeren.

BASF heeft verder nog SAP fabrieken in Mannheim (Duitsland), Portsmouth (Virginia), Aberdeen (Mississippi) en Rayong (Thailand). Ondanks de sluiting van de fabrieken in Birkenhead (Engeland) en in Frankfurt (Duitsland), blijft de wereldwijde capaciteit voor superabsorberende polymeren ongewijzigd, namelijk 305 000 ton per jaar. BASF heeft fabrieken voor de productie van acrylmonomeren in Europa, de NAFTA regio, Azië en Zuid-Amerika. De totale wereldproductie van acrylmonomeren bedraagt 850 000 ton per jaar.

Superabsorbers zijn cross-linked polymeren gemaakt van acrylzuren die tot 1000 maal het eigen volume aan water kunnen opnemen. De stof wordt onder andere toegepast in hygiënische producten, zoals luiers en maandverbanden. Andere applicaties zijn terug te vinden in de landbouw en in de electro- en verpakkingsindustrie.

Printvriendelijke versie van dit artikel

BNL 24 jun 2002

---

Voor nadere informatie:

BASF Nederland B.V.
Barbara Onsman-van Logtestijn
tel: 026 - 3717 457
fax: 026 - 3717 203

Deel: ' BASF opent nieuwe Superabsorbers fabriek in Antwerpen '
Lees ook