Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

BEA WebLogic Portal biedt UZ Leuven webgebaseerde toegang tot patiëntinformatie

Brussel (B)/Amsterdam ­ 27 maart 2003 ­ BEA Systems (Nasdaq: BEAS), wereldwijd marktleider in applicatie-infrastructuursoftware, heeft aangekondigd dat de Universitaire Ziekenhuizen Leuven (UZ Leuven) op basis van BEA WebLogic Portal 7.0 en BEA WebLogic Server 7.0 een innovatieve webgebaseerde toegang ontwikkeld hebben tot hun patiëntinformatiesysteem.

Het systeem optimaliseert de samenwerking tussen het ziekenhuis, huisartsen en externe specialisten. Het zorgt ook voor een gevoelige verbetering van de service naar patiënten en hun familieleden. En het vergroot de betrokkenheid en medewerking van doorverwijzende artsen, die deel uitmaken van een multidisciplinair patiëntenteam. Met bijna 2.000 on-linevragen voor patiëntrapporten per maand, heeft het UZ Leuven het aantal telefoontjes drastisch zien dalen. Resultaat: een omvangrijke verbetering van de efficiency en de kwaliteit van de gezondheidszorg. De gebruiker van het systeem kan de gegevens consulteren op het moment waarop hij dat wil. Hij krijgt dan alle details van het medische dossier die on line beschikbaar zijn, inclusief resultaten die hij normaal gezien niet op papier zou krijgen.

De nieuwe portaalsite biedt toegang tot het patiënteninformatiesysteem van het UZ Leuven. In dat systeem is alle medische informatie over patiënten van het UZ Leuven opgeslagen, zoals afspraken, ziekenhuisopnames, onderzoeken en medische aandachtspunten. "Een van de talrijke voordelen die BEA WebLogic Portal ons biedt, is het feit dat we diensten kunnen integreren en personaliseren", zegt Dr. Bart Van den Bosch, CIO van het UZ Leuven.

LISA
Het UZ Leuven had drie essentiële eisen voor zijn nieuwe portaalsysteem: het moest universeel toegankelijk zijn voor iedere betrokken arts, het moest makkelijk in gebruik zijn en het moest optimaal beveiligd zijn. Het webgebaseerde LISA-project (Leuvense Internet Samenwerking Artsen) komt aan al die voorwaarden tegemoet. "We hebben verscheidene opties overwogen, maar we realiseerden ons al snel dat BEA het best voldeed aan onze eisen", zegt Mark Vanautgaerden, CTO van het UZ Leuven. "De combinatie van BEA WebLogic Portal en een Intel-architectuur biedt een krachtige en betrouwbare omgeving met een hoge transactiecapaciteit die nodig is voor een cruciaal systeem als LISA."

Artsen die gebruikmaken van het systeem ontvangen een persoonlijk digitaal pasje, waarmee ze toegang krijgen tot informatie over hun eigen patiënten (autorisatie). Op die manier kunnen ziekenhuizen, huisartsen en externe specialisten patiëntinformatie on line delen. Het digitaal pasje verifieert eveneens of de gebruiker wel degene is die hij beweert te zijn (authenticatie) en het codeert de uitgewisselde gegevens (encryptie).

Met de ontwikkeling van het LISA-project stelt het UZ Leuven huisartsen en externe specialisten in staat het patiënteninformatiesysteem van het ziekenhuis te consulteren én daar ook informatie aan toe te voegen.

2.000 bezoeken per maand
Het LISA-project is half september 2000 als proefproject gestart met tien huisartsen. Inmiddels gebruiken meer dan 190 artsen en specialisten het systeem. Samen bezoeken ze het bijna 2.000 keer per maand. Een gebruiker consulteert gemiddeld twaalf patiëntenrapporten per week die hij indien nodig aanvult met relevante patiëntgegevens. Met de keuze voor BEA WebLogic Portal en WebLogic Server heeft het UZ Leuven een robuuste, rendabele infrastructuur ontwikkeld die vandaag tegemoet komt aan de gebruikersbehoeften en die makkelijk uitbreidbaar is om mee te groeien met toenemende vereisten. Momenteel onderzoekt het ziekenhuis de versterking van het patiëntinformatiesysteem, zodat nog meer gebruikers het systeem kunnen raadplegen, zoals artsen van andere ziekenhuizen. Op basis van BEA WebLogic Portal 7.0 is het UZ Leuven reeds een nieuwe portaalsite aan het ontwikkelen met bulletin boards en chat rooms zodat informatie nog beter gedeeld kan worden.

Over BEA
BEA Systems, Inc. (Nasdaq: BEAS) is marktleider in applicatie-infrastructuursoftware. Dertienduizend klanten over de hele wereld gebruiken BEA's bedrijfssoftware, waaronder het merendeel van de Fortune Global 500. BEA en WebLogic behoren tot de meest betrouwbare namen in de markt.
BEA heeft zijn hoofdkantoor in San Jose, Californië en heeft 81 kantoren in 34 landen. In de Benelux heeft BEA Systems vestigingen in Amstelveen, Nederland en in Zaventem, België. Voor meer informatie kunt u de BEA-website bezoeken op www.bea.com.

Over UZ Leuven
Met meer dan 1.900 bedden en 450.000 consulten per jaar is het UZ Leuven het grootste ziekenhuis van België. Door de goede kwaliteit van de gezondheidszorg staat het universiteitsziekenhuis hoog aangeschreven binnen Europa. Het UZ Leuven stelt zich ten doel onderzoek en leren te integreren in de gezondheidszorg. Daarom is het ziekenhuis nauw verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven). Meer informatie op www.uzleuven.be.

meer informatie voor de redactie:

Bertil Snel
BEA Systems
T: 020 2018177
E: snel@bea.com

Monique Potters
Potters PR
T: 0345 501595
M: 06 28 88 96 32
E: monique@potterspr.nl

Mark Vanautgaerden
UZ Leuven
T: +32 16 34 78 00
E: mark.vanautgaerden@uzleuven.be

Deel: ' BEA WebLogic Portal biedt UZ Leuven webgebaseerde toegang tot patiën.. '
Lees ook