Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

30/08/01 Koningin neemt gerestaureerde Oranjezaal in Paleis Huis ten Bosch in gebruik

Hare Majesteit de Koningin neemt donderdag 30 augustus in Paleis Huis ten Bosch te Den Haag de gerestaureerde Oranjezaal in gebruik. De zaal, die dateert uit 1652, is de afgelopen drie jaar door de Rijksgebouwendienst geheel gerestaureerd.
Drs. J.P. Pronk, minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu, zal de zaal aan de Koningin overdragen.

De Oranjezaal is een eerbetoon aan stadhouder Prins Frederik Hendrik. De wanden van de zaal zijn bedekt met schilderingen die zijn leven weergeven. Bij de restauratie is de zaal in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht. Oude vernislagen, die de schilderingen hadden vertroebeld, zijn verwijderd. De schilderingen zijn gerestaureerd in een speciaal daartoe ingericht atelier. De beschilderde gewelven zijn ter plaatse behandeld. Ook het achttiende-eeuwse meubilair is gerestaureerd.

De schilderingen zijn tussen 1649-1652 aangebracht in opdracht van Amalia van Solms, de weduwe van de in 1647 overleden Frederik Hendrik. Deze stadhouder speelde een belangrijke rol bij de aanloop van de totstandkoming van de Vrede van Munster van 1648. De vrede maakte een eind aan de tachtigjarige oorlog en betekende de erkenning van de Nederlandse Staat.

De schilderingen hebben als thema geboorte en opvoeding van de Prins, zijn kwaliteiten, familie en overlijden. Twaalf schilders hebben aan de Oranjezaal gewerkt, naar een plan van bouwmeester Jacob van Campen en de secretaris van de Prins, Constantijn Huygens. Jacob Jordaens schilderde het grootste doek. Hierop is Frederik Hendrik op zijn zegewagen afgebeeld.

Paleis Huis ten Bosch, inclusief de Oranjezaal, is vanaf de ingebruikname op 30 augustus virtueel te bezichtigen via de website van het Koninklijk Huis www.koninklijkhuis.nl.

Deel: ' Beatrix neemt gerestaureerde Oranjezaal in gebruik '
Lees ook