FNV

Bedrijven zelf debet aan overschot vakantiedagen
Publieksvoorlichting - publieksvoorlichting@vc.fnv.nl

Reorganisaties, conflicten op het werk, veel manlijke collega's en een tekort aan personeel zorgen voor een overschot aan vakantiedagen. Niet de persoons maar de bedrijfskenmerken zijn bepalend voor het overhouden van vrije dagen. Dit blijkt uit het loonwijzer-onderzoek dat deze week naar buiten werd gebracht.

Niet de persoonskenmerken maar de bedrijfskenmerken zijn bepalend voor het wel of niet overhouden van vakantiedagen. Reorganisaties, conflicten op het werk, veel manlijke collega's en een tekort aan personeel zorgen voor een overschot. Dit blijkt uit het https://www.loonwijzer.nl(loonwijzer)-onderzoek dat deze week naar buiten werd gebracht

Dr. Kea Tijdens, Universiteit van Amsterdam, concludeert in het loonwijzer-onderzoek dat de grootte van een bedrijf van negatieve invloed is op het overschot aan vakantiedagen. Hoe groter het bedrijf of hoe hoger het percentage mannen des te meer werknemers kampen met een teveel aan vakantiedagen. Ook werknemers die het afgelopen jaar een training of cursus volgden, promotie maakten of op verschillende afdelingen werkten houden elk jaar veel dagen over.

Er zijn grote verschillen tussen de verschillende bedrijfstakken. Zo heeft 52% van de werknemers in de nutsbedrijven verlofdagen over tegenover 18% van de werknemers in de uitzendbranche. Leidinggevenden kampen meer, 42 procent, met een overschot aan verlof dan werknemers die deze verantwoordelijkheid niet hebben (26 procent).

Vooral werknemers in bedrijven met een werkweek tussen 36 en 39 uur hebben verlofdagen over. Dit is veel minder het geval bij werknemers in bedrijven met een 40-urige of juist een 35-urige werkweek.

Mannen (32 procent) houden vaker dan vrouwen (24 procent) vakantiedagen over. Het loonwijzer-onderzoek bevestigt daarmee de cijfers van het in januari door de FNV gepresenteerde onderzoek https://xp.fnv.nl/fnv/ns02/message.php?forum_id=45&cluster_id=395&message_id=6925&layout=https://www.fnv.nl/menu/ns02_message_layout.php?base=01actualiteit/tijd-campagne/onderzoek/('Vakantie en verlof, de (on)mogelijkheden'). Vooral vrouwen met jonge kinderen houden niet vaak dagen over. Mannen met kinderen ouder dan 12 jaar zijn daarentegen zeer spaarzaam.

Zowel mannen als vrouwen met een laag inkomen houden minder vaak vakantiedagen over dan collega's met een hoger inkomen.

Het loonwijzer-onderzoek is een initatief en samenwerkingsproject van de FNV, Ilse en de Universiteit van Amsterdam.

5 juni 2002

Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op https://www.fnv.nl/nieuws.

Deel: ' Bedrijven volgens FNV zelf debet aan overschot vakantiedagen '
Lees ook