Ministerie van DefensieBrieven aan de Kamer

Beëindiging operationele inzet F-16´s in Italië

20-08-2001

De situatie in het luchtruim boven Bosnië en Kosovo is vrijwel genormaliseerd en goeddeels vrijgegeven voor de burgerluchtvaart. Het strategische hoofdkwartier van de Navo, Shape, besloot daarom met ingang van 30 juli jl. de behoeftestelling van de "Bosnia-Kosovo Air Component" (BKAC) zodanig te wijzigen, dat nog slechts een permanente aanwezigheid van vier gevechtsvliegtuigen in het gebied vereist is. De Spaanse luchtmacht voert deze taak uit. Een permanente presentie van Nederlandse gevechtsvliegtuigen is niet langer nodig.

De Nederlandse F-16´s die betrokken zijn bij de BKAC hoeven hierdoor niet langer te worden gestationeerd op vliegbases in Italië. Daarmee is een einde gekomen aan de permanente inzet van Nederlandse gevechtsvliegtuigen boven de Balkan, die begon in april 1993. Het laatste Nederlandse materieel werd deze week van de vliegbasis Amendola naar Nederland teruggebracht. De F-16´s blijven in Nederland gestationeerd en moeten desgevraagd binnen twintig dagen vanaf een Italiaanse basis boven het operatiegebied inzetbaar zijn. Aan deze gereedheidsstatus zijn geen verdere kosten verbonden.

De Koninklijke luchtmacht blijft vanuit de vliegbases in Nederland tevens bijdragen met een KDC-10 voor "air-to-air-refuelling" en een F-60 voor medische evacuatietransporten ("medevac"), alsmede, periodiek, een P-3C Orion voor verkenningstaken.

DE MINISTER VAN DEFENSIE,

mr. F.H.G. de Grave

Zoekwoorden:

Deel: ' Beëindiging operationele inzet F-16´s in Italië '
Lees ook