GALERIE BIANCA LANDGRAAF

SPANNENDE NAJAARSEXPOSITIES IN GALERIE BIANCA LANDGRAAF

P E R S B E R I C H T

Van 29 augustus tot en met 9 oktober 1999 presenteert Galerie Bianca Landgraaf de expositie

JAN STEEN - beelden en werken op papier

De tentoonstelling wordt op 29 augustus om 15.00 uur geopend door de bekende acteur en mime-speler Luc Boyer en vriend van Jan Steen. In het werk van de veelzijdig kunstenaar Jan Steen (1938, hij is beeldhouwer, schilder, tekenaar en performer staat de mens centraal. De ijle figuren, die soms doen denken aan Giacometti, staan kwetsbaar in het leven. Ze zijn op zoek naar beschutting, komen uit hun schuilplaats tevoorschijn of zijn op de vlucht. Soms zijn ze kwetsbaar weergegeven een andere keer heel zelfbewust. Ondanks de hindernissen, obstakels en tegenslagen die zijn mensfiguren ontmoeten ontsnappen ze aan het gevaar en vinden een vluchtroute of een schuilplaats. Het zijn taaie mensen die niet voor een gat te vangen zijn. Ze geven hun zoektocht naar veiligheid niet op.

Na een lange zoektocht waarin hij al duidelijk blijk gaf van zijn artistieke talenten, studeert Jan Steen aan de Academie van Minerva in Groningen, afdeling beeldhouwen. Al snel krijgt hij succes met zijn balancerende figuren. Galeriehouders en musea weten de weg naar zijn atelier in het noordelijkste puntje van Groningen te vinden. Tal van exposities volgen.

In zijn wijdse woonomgeving vindt hij de takken, stro en wilgentenen die worden verwerkt in zowel zijn beelden als schilderijen en tekeningen. Ook in zijn tweedimensionale werk zie je duidelijk de hand van een beeldhouwer terug. Vaak zijn de zorgvuldig geprepareerde ondergronden voorzien van een dikke laag olieverf of acryl, vermengd met organisch materiaal. Het is beter dan te spreken van reliëfs. Veel bekendheid krijgt Jan Steen met zijn performances. In de jaren tachtig treedt hij op als Icarus, de mythologische figuur die zo graag wilde vliegen. Of onlangs nog de performance in een vorenlandschap, waar hij bijna één is met het land, enkel zijn opgetrokken linkerbeen steekt uit boven de ritmische getrokken voren. De performances zijn onlosmakelijk verbonden met zijn kunst. Zij liggen ten grondslag aan zijn beelden en schilderijen van riet- en sprietachtige, gevleugelde krijgers en vogelmensen.

Zijn werk is opgenomen in vele particuliere en openbare collecties waaronder de Gasunie, Groningen en de Rijksuniversiteit te Groningen.

Adres: Zomertuin 11 (Hamdorffcomplex) , 1251 LZ Laren. Tel. 035 5335987, fax 035 5380140. De galerie is geopend van woensdag t/m zaterdag en de eerste zondag van de maand van 13.00-17.00 uur en na telefonische afspraak. Feestdagen gesloten.


Deel: ' Beelden en werken op papier Jan Steen bij Bianca Landgraaf '
Lees ook