Gemeente Weert


6 januari 1999
BEELDEN VAN SASKIA VERMEESCH IN GEMEENTEMUSEUM DE TIENDSCHUUR IN WEERT

Wethouder M. Gresnigt-Raemaekers opent op zondag 24 januari a.s. om 15.00 uur in het Gemeentemuseum Weert de tentoonstelling Zeven: beelden van Saskia Vermeesch. Deze expositie wordt georganiseerd in samenwerking met de Stichting Jan van Gemert die tweejaarlijks een prijs uitlooft. Het werk van de winnares van deze prijs in 1997, Saskia Vermeesch, is te zien tijdens deze tentoonstelling.

De prijs is vernoemd naar de kunstenaar Jan van Gemert die ook in het Weertse bekendheid genoot. De tweejaarlijkse prijs bestaat uit een bedrag van 2000,- samen met een zogenaamde Jan van Gemertpenning en een expositie. Dit jaar heeft het Gemeentemuseum Weert ingestemd met een presentatie binnen haar muren. Het werk van Saskia Vermeesch, geboren te Krommenie, ademt namelijk een hoge mate van spiritualiteit uit, een van de accenten binnen het verzamelgebied moderne kunst van het museum.

Indië
Haar beeldtaal is in hoge mate ingegeven door Indonesië (Indië), het moederland van haar voorouders. De sculpturen verwijzen naar gebruiken in dit land, naar religie, naar tempels, offermaaltijden en voorouders. Ze ademen de sfeer uit van een inheems ritueel, van strengheid en perfectie. Indonesisch zijn de beelden echter niet. Daarvoor spreekt er toch teveel de beleving en de materiaalkeuze van een hedendaagse Nederlandse kunstenares uit. Saskia Vermeesch genoot haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg en maakte tweemaal een studiereis naar Indonesië. Zij woont en werkt nu in Deurne, Noord-Brabant.

Openingstijden
De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met zondag 21 maart 1999. Gemeentemueum Weert, De Tiendschuur, is gelegen aan de Recollectenstraat 5a te Weert. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Met carnaval, van 14 tot en met 16 februari 1999, is het museum gesloten. Voor meer informatie kunt u terecht bij T. Schers, tel. (0495) 575360.

Deel: ' Beelden Saskia Vermeesch in Gemeentemuseum Weert '
Lees ook