Ingezonden persbericht


24/09/01
PERSBERICHT
BEELDHOUWWERK VAN BART KELHOLT IN HET OUDE SLOT

Grootsheid van vorm ter grootte van een baksteen
Zondag is de tentoonstelling met beeldhouwwerk van Bart Kelholt in Het Oude Slot geopend. De tentoonstelling is tot en met 21 oktober te bezichtigen van woensdag tot en met zondag tussen 14.00 - 17.00.
Groter dan een baksteen zijn ze niet. Maar ze hebben wel die typerende rechthoekige blokvorm als uitgangspunt, als ruimtelijk kader. Daarmee stopt de vergelijking. De nieuwe generatie bronzen wandsculpturen van Bart Kelholt kunnen openingen hebben in de vorm van een kruis, een poort of venster en talloze andere vormen van uitsparingen. De richting is altijd haaks van de muur. Hoewel onmiskenbaar geometrisch hebben deze beelden iets kwetsbaars. De mathematische scherpte van de architectonische lijn is de sculpturen vreemd, doordat het hier om gegoten vormen gaat en de mal waarin het brons wordt gegoten handmatig is opgebouwd. De lijnen en vlakken krijgen sowieso een diffuus uiterlijk doordat de huid van de bronzen mat en vlekkerig is. De ongepatineerde buitenkant is ontstaan doordat het brons gloeiend heet van de mal direct in het water wordt gedompeld.
Zo creëert Kelholt een brug tussen het constructivistische vastomlijnde en het organisch toevallige. De blokvorm als ruimtelijke referentie, een matvlekkerige textuur, de handmatigheid: het zijn deze drie eigenschappen die de synthese van de nieuwe generatie sculpturen van Kelholt bepalen. Soms is de binnenvorm simpel, de andere keer juist complex. Of Kelholt speelt met het gegeven van binnen- en buitenvorm of stapeling. Toch streeft deze beeldhouwer altijd naar soberheid en heeft hij de ingewikkelde vormentaal van zijn vorige generatie kleinsculptuur achter zich gelaten. Kelholts neiging naar een optimale versobering, maakt dat hij streeft naar een vorm die zo vanzelfsprekend mogelijk is, heel minimalistisch. ,,De vanzelfsprekendheid van een kruis of andere geometrische symbolen die je tegenkomt in religies of primitieve culturen, de geestelijke kracht die in dat soort vormen is samengebald: die zoek ik in mijn sculpturen. Maar dan is het religieuze beleven er niet echt, net om de hoek, zeg maar.'' De geometrische objecten in brons met hun rauw, ongekunsteld patina hebben een archaïsch uiterlijk. Maar belangrijker is dat ze in één oogopslag tonen dat monumentaliteit niet afhankelijk is van schaal. Grootsheid van vorm hoeft niet per se te worden gezocht in kolossale buitenbeelden. Kleinsculptuur kan diezelfde kracht in zich dragen.
Aart van der Kuijl, kunsthistoricus.(De auteur is redacteur beeldende kunst bij het Haarlems Dagblad.)
Het Oude Slot Heemstede, Ir. Lelylaan 6, 2103 XP Heemstede 023-5470482 www.oudeslot.nl

Zoekwoorden:

Deel: ' Beeldhouwwerk van Bart Kelholt in Oude Slot Heemstede '
Lees ook