Gemeente Ede

Beiaardconcert door Henry Groen

Woensdag 22 augustus om 19.00 uur verzorgt Henry Groen, stadsbeiaardier van Ede, een beiaardconcert in de toren van de Oude Kerk aan de Grotestraat. Op het programma staan onder andere twee beiaardcomposities van Staf Nees.

Het complete programma is als volgt:


1 Staf Nees (1901-1965):


Inleiding, lied en fuga op het oud-Vlaamse lied Gekwetst ben ik van binnen


2 Franz Schubert (1797-1828):
Drie liederen:
Wohin
Die Forelle
Der Blumenbrief


3 Wolfgang A. Mozart (1756-1791):
Sonate in Bes KV 570
Allegro
Adagio
Allegretto


4 Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1647):
Lieder ohne Worte
Andante sostenuto
Allegro non troppo
Andante, un poco agitato


5 Staf Nees:
Suite voor beiaard:
Inleiding
Lied
Adagio
Vlaamse dans

Staf Nees

Staf Nees werd honderd jaar geleden geboren in Mechelen, de stad waar hij een groot muzikaal aandeel zou hebben als organist, dirigent, componist en vooral als beiaardier. Van 1945-1961 gaf hij leiding aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn en onderwees hij veel studenten in het beiaardspel. Lange tijd was de Mechelse Beiaardschool het enige instituut in de wereld waar men beiaard kon studeren. Ook de Nederlandse beiaardiers genoten hun opleiding in Mechelen. Pas in 1953 werd in Amersfoort de Nederlandse Beiaardschool opgericht. Directeur werd Leen t Hart die ook bij Nees had gestudeerd.

Als componist maakte Staf Nees deel uit van de zgn. Mechelse School. Met Vlaamse componisten als Jules Van Nuffel, Flor Peeters en Jules Vijverman schreef hij veel composities voor de katholieke eredienst. Nees is echter vooral bekend geworden door zijn beiaardoeuvre, bestaande uit 44 composities.

In het programma van vanavond klinkt alvast een voorproefje van tien beiaardcomposities van Nees die de Dordtse stadsbeiaardiers op CD hebben vastgelegd. Deze CD wordt 27 oktober gepresenteerd in aanwezigheid van de studenten van de Mechelse Beiaardschool en de huidige directeur, Jo Haazen.

Programmaboekjes

Programmaboekjes met het volledige programma en informatie over de beiaard, de beiaardiers en de te spelen muziekstukken kunt u gratis verkrijgen in het raadhuis op de gemeentelijke afdeling Cultuur, Kunsten en Gemeentearchief, de Openbare Bibliotheek, het Muziek- en Danscentrum Ede, het VVV-kantoor en bij de toren vóór en tijdens de concerten.Ede, 22 augustus 2001

Deel: ' Beiaardconcert door Henry Groen in Ede '
Lees ook