ANBO

Utrecht, 23-3-1082
Bekende Nederlanders in de race voor de Gouden Geranium 2001 Govert Harmsen (Wik Jongsma), Jeltje van Nieuwenhoven, Max van der Stoel, Ireen van Ditshuyzen, Cri Stellweg en Gregor Frenkel Frank, zijn voorgedragen de Gouden Geranium 2001 dé prijs voor positieve beeldvorming over ouderen en ouder worden, die op 19 september rond 13.00 uur op de 50+ Beurs zal worden uitgereikt. Wie van hen wordt de winnaar? Het laatste woord is aan het publiek dat tot 18 september schriftelijk of via www.goudengeranium.nl kan meestemmen op deze kandidaten.'

De publieksprijs voor positieve beeldvorming over ouderen en ouder worden de Gouden Geranium, is ingesteld door de ANBO, bond voor vijftig-plussers en het Nationaal Comité Dag van de Ouderen om inspirerende voorbeelden van beeldvorming over senioren voor het voetlicht te halen. Met de publieksprijs vragen de organisatoren jong en oud na te denken over wat juiste beeldvorming over ouderen is en wat niet. En dat is hard nodig: het stereotiepe beeld van ouderen die achter de geraniums de laatste jaren van hun leven slijten, gaat allang niet meer op voor grote groepen senioren die actief en betrokken in het leven staan en hun vaardigheden blijven inzetten in onze maatschappij.

Wie wint? Het laatste woord is aan het publiek
Het laatste woord is nu aan het publiek. De ANBO en het Nationaal Comité Dag van de Ouderen roepen jong en oud op om uit zes schoolvoorbeelden van positieve beeldvorming de uiteindelijke winnaar van de Gouden Geranium 2001 te kiezen. Stemmen kan tot 18 september www.goudengeranium.nl of schriftelijk (tot 14 september) door een kaartje of briefje te sturen aan De gouden Geranium, p/a ANBO, postbus 18003, 3501 CA Utrecht.
Onder de inzenders/stemmers worden 100 gratis toegangskaarten voor de 50+ beurs verloot.

Genomineerd voor de Gouden Geranium 2001
Vorig jaar gingen de Gouden Geranium naar professor Bob Smalhout; dit jaar selecteerde de jury uit tientallen voordrachten de volgende zes finalisten:

* Minister van Staat en OVSE-onderhandelaar Max van der Stoel, toont door zijn niet aflatende betrokkenheid en inzet voor mensen en vrede waar ook ter wereld, dat leeftijd niet in de weg staat van maatschappelijke betrokkenheid en invloed. Deze zomer knoopte hij nog eens anderhalf jaar aan zijn VN-werk. Op dit moment zet hij zich in voor vrede in Macedonië.
Tweede Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven dwingt respect af door de kritische en humorvolle wijze waarop zij de touwtjes in handen houdt. Zij is een voorbeeld voor 50+ vrouwen die een publieke functie of carrière beogen. Ouderen(beleid) is een terugkerend thema in haar leven en in haar scriptie betoogde zij al dat ouder worden niet betekent dat interesses fundamenteel wijzigen. Voor jezelf opkomen moet, aldus deze genomineerde.
* Govert Harmsen (een rol van Wik Jongsma) is de senior pur sang uit de televisiesoap Goede Tijden Slechte Tijden. Een wonderlijke man met een grote mond en een klein hartje, die van narrige buurman is uitgegroeid tot herintreder, pleegvader, vriend en vertrouwenspersoon van jong en oud in de serie, zonder dat zijn leeftijd er toe doet.

* Ging columniste Saartje Burgerhart (de Volkskrant) met 65 met pensioen, de schrijfster Cri Stellweg denkt er niet aan. Haar boek Iedereen is tegenwoordig jonger dan ik is aan de zevende herdruk toe in twee jaar en ze blijft schrijven. Deze genomineerde weigert zich erbij neer te leggen dat ouderdom een last zou zijn. Ze accepteert de consequenties en haalt uit het leven wat er inzit.
* Gregor Frenkel Frank kennen de meesten van KROs Ook dat nog, maar deze senior heeft meer noten op zijn zang: columnist, presentator, tekstschrijver en reclamemaker; ook reizen en fitnessen vullen zijn dagen. Actief en fit blijven vindt hij vanzelfsprekend. Dat een gezonde dosis relativeringsvermogen, zelfkritiek en humor waardevol is bewijst Frenkel Frank dagelijks.
* Bij het noemen van filmmaker Ireen van Ditshuyzen zijn de betrokkenheid en integriteit waarmee ze themas behandelt, de elementen die het publiek zijn opgevallen. Voor deze genomineerde is niet de ouderdom belangrijk, maar de kracht, wijsheid, humor en andere eigenschappen die in iedere levensfase wezenlijk zijn. Haar drijfveer om in het algemene het bijzondere te zien, levert haar dan ook deze nominatie op.
Voor meer informatie en stemmen: www.goudengeranium.nl


Deel: ' Bekende Nederlanders in race voor Gouden Geranium 2001 '
Lees ook