Bekendste pand Sprang-Capelle wordt weer woonhuis


Neoklassiek voormalig hoofdkantoor pébé verkocht aan particulier

SPRANG-CAPELLE (GEMEENTE WAALWIJK), 20120125 -- Na tientallen jaren gaat de voormalige burgemeesterswoning in Sprang-Capelle (’s Grevelduin) over in andere handen. Het pand, momenteel in gebruik als kantoor, wordt binnenkort waarschijnlijk weer bewoond. Eigenaar Peter van Pinxteren bevestigt dat de koop ‘in principe’ rond is. “Het wachten is op de officiële verklaring van de gemeente dat er een woonbestemming op rust. Als het aan de nieuwe eigenaar ligt, blijft de buitenzijde onaangetast en wordt de binnenzijde minutieus in oorspronkelijke staat teruggebracht.”

Koper is Ad Biemans uit Sprang-Capelle. Hij is in zijn nopjes met zijn neoklassieke bezit aan de Nieuwevaart 1. “Het is cultureel erfgoed. Er is letterlijk slechts een handvol huizen in Brabant van deze soort. Ik ben onder meer zeer gecharmeerd van de symmetrie. Daarom zal het aanzicht niet aangetast worden."

Bronnen
Ad Biemans vervolgt: “De indeling binnen wordt stapsgewijs hersteld in oude glorie volgens foto’s die ik in het gemeentearchief van gemeente Waalwijk vond, waartoe Sprang-Capelle behoort. Ook ben ik op zoek naar bronnen die me meer kunnen vertellen over de geschiedenis ervan. Bij de bezichtiging van het pand heb ik het in gedachten ontdaan van alles wat niet origineel was. Ik ben eigenaar van een kozijnenfabriek. Timmeren is mijn vak, maar ook mijn enige hobby. Voor de restauratie trek ik enkele jaren uit.”

Geestdrift
“De oorsprong van het meest bekende pand van Sprang-Capelle is 1879. Opdrachtgever voor de bouw was de heer Vermeulen, die naar ’s Grevelduin kwam om burgemeester te worden en de bedoeling had om aan de Nieuwevaart residentie te houden”, aldus Peter van Pinxteren. “Oorspronkelijk lag er een sloot met een brug om het perceel, dat toen nog veel groter was dan tegenwoordig. In de historie zijn meer feiten terug te vinden, onder meer dat Generaal Montgomery er heeft gelogeerd.

Toen mijn vrouw en ik het in 1991 kochten, had het vier jaar leeggestaan en dreigde het in verval te raken. We hebben de buitenzijde aangepakt en binnen kantoren gecreëerd voor pébé vastgoedonderhoud, waarvan ik tot 2006 directeur was. Na een overname is dit bedrijf verhuisd naar Waspik en is mijn advies- en ontwikkelbureau de enige gebruiker. Omdat we wel erg ruim in ons jasje zitten heb ik besloten om het pand te verkopen. Ik ben blij met de geestdrift en de plannen van Ad Biemans als nieuwe eigenaar. Het is een dankbare afsluiting van een belangrijke periode in mijn leven.”


Deel: ' Bekendste pand Sprang-Capelle wordt weer woonhuis '
Lees ook