Volleybal Vereniging SSS Barneveld


2/16/2003 Belangrijke winst voor BMC/SSS
Verslag BMC/SSS-Orion 3-2 (25-22, 25-18, 23-25, 19-25, 16-14)

Dure punten voor BMC/SSS

In een marathonpartij was BMC/SSS net iets de betere ploeg. In het servicegeweld van afgelopen zaterdag bleek de thuisploeg de betere en won derhalve met 3-2 van Orion.

Vooraf waren de meningen verschillend van opvatting. Was BMC/SSS of Orion nu de ploeg met de meeste ervaring en wie had het meeste talent. "Vol beginnen, direct service druk neerleggen bij de passers van Orion, ze moeten schrikken van de tomeloze inzet van ons, blijven versnellen als een 100 meter hardloper en pas na het laatste fluitsignaal het tempo verlagen". Met deze boodschap ging BMC/SSS het veld op om bijna twee uur later als met name morele winnaar van het veld te stappen.
Bij de thuisploeg het vertrouwde zestal in het veld, Erwin Woord, Rene Reinaerts, Michael Olieman, Jarno Timmerman, Rob Bontje en Mark Klapwijk. Geheel in het zwart gehuld de libero Norman Abraham. Bij Orion stond na lange tijd weer Roger Beumer in het veld. Het begin van de 1e set werd gekenmerkt door lange rally's waarin vooral de middenaanvallers van beide teams veelvuldig werden aangespeeld. Een super gemotiveerde Age Baanstra was in deze fase de uitblinker aan Doetinchemse kant. Door beide teams werd er met veel risico geserveerd waardoor er ook weleens een service buiten de lijnen op de grond viel. Aan SSS kant was, wie anders, Michael Olieman, het service kanon. Hij serveerde twee ace's achterelkaar en kreeg hiervoor een staande ovatie van de vrijwel uitverkocht Veluwehal. Hierdoor kon SSS één punt voorsprong nemen en behield het voordeel van een minibreak. De andere uitblinker was de puinruimer bij SSS. Jarno Timmerman komt steeds dichter bij zijn topvorm en liet dat zijn zien middels een snoeiharde service, twee ace's, en bracht de stand op 13-10. Orion verdedigde en SSS viel aan. De aanval is de beste verdediging en dat bleek al heel gauw toen BMC/SSS haar voorsprong uitbouwde naar 17-12. Inmiddels had de blokkering van Orion zich beter ingesteld op de snoeiharde aanvallen van de thuisploeg en kon langzaam inlopen. Op de stand 23-22 kwam Erik Siebers in het veld voor Erwin Woord om de blokkering te versterken en Siebers deed waar iedere volleyballer van droomt. Op de service van Jarno Timmerman blokkeerde Siebers in zijn eentje de stand naar 24-22 om vervolgens na weer een service van Timmerman de bal snoeihard op de grond te slaan. De 1e set was binnen met de cijfers 25-22.
"Doorgaan op de ingeslagen weg en met name de service druk hoog houden" Hiermede moest SSS de 2e set gaan binnenhalen. Maar eerst was het de beurt aan de zwak leidende scheidsrechter. Om onbegrijpelijke redenen negeerde hij een vlag signaal van de lijnrechter waardoor Orion gelijke tred met SSS kon houden. Het duel stond bol van de spanning en tot 8-8 bleef de stand in evenwicht. Een tussensprint van Orion, met Justin Sombroek in een hoofdrol, bracht de stand 8-10. Het was Mark Klapwijk die vriend en vijand verbaasde door met drie goed gerichte opslagen de aanval van Orion dusdanig te misleiden zodat de blokkering van SSS haar werk kon doen en de Barneveldse ploeg kon opnieuw een voorsprong nemen, Het publiek begon zich nu te roeren en dat was in het voordeel van de thuisploeg. Geïnspireerd hierdoor serveerde Erwin Woord dusdanig moeilijk zodat Mark Klapwijk twee keer het publiek op de banken kreeg door een evenzoveel aantal killblocks. Toen kwam het service kanon aan de opslag, onwaarschijnlijk hard slaat hij de ballen met zijn linker hand over het net. "Ik ben altijd blij dat hij aan onze kant van het net staat, want die ballen doen zeer" verklaarde Norman Abraham na afloop van de wedstrijd. Onder luid gejuich was het Michael Olieman, ook wel "de bakker" genoemd, die SSS serveerde naar 21-16. Vrij eenvoudig wist SSS de 2e set te winnen met 25-18.
Het begin van de derde doorgang was zowaar nog beter dan het einde van de 2e set. "De Bakker" was weer aan service en hij bracht de stand in één beurt op 6-0. Maar wat al vaker is gebeurd gebeurde weer. Bij een grote voorsprong gaat SSS er te gemakkelijk over denken en Orion wist terug te komen en nam zelfs halverwege de set een voorsprong. Alles mislukte bij SSS. En onder leiding van de in deze fase uitblinkende Justin Sombroek wist Orion een 20-23 voorsprong te nemen. De ralleypass liet het vooral afweten bij de thuisploeg en ondanks een goede onvalbeurt van Tobias van de Linde kon ook hij het tij niet keren en Orion maakte koelbloedig de laatste punten en won derhalve met 23-25.
De ingezette speltrend van met name Orion werd in het vierde bedrijf doorgezet. De zervice druk werd nog maar weer eens een keer opgevoerd. Roger Beumer serveerde zijn ploeg naar een 7-2 voorsprong. Bij SSS lukte nu helemaal niets meer, de ene ketser werd gevolgd door de andere. Alleen Michael Olieman wist nog een redelijk niveau neer te zetten en de inmiddels moegestreden Rene Renaierts werd vervangen door Hugo Rijken. Het tij kon niet worden gekeerd en Orion kwam geheel terug in de wedstrijd door de 4e set ook winnend af te sluiten. De alles beslissende vijfde set staat ook wel bekend als een loterij. En ja hoor de eerste twee punten gingen naar Orion door een tweetal passfouten aan SSS kant. "Het spel is te statisch, bewegen zonder bal" riep Arjan Boonstoppel zijn manschappen vanaf de zijlijn toe. Deze luide opmerkingen sloegen over naar het publiek, dat zich wederom ging roeren en het werd niet meer stil in de Veluwehal. "SSS, SSS, SSS" klonk het. Het wonder voltrok zich. Twee ace's van Hugo Rijken en een van wie anders "de bakker" brachten de thuisploeg weer een voorsprong. Rob Bontje prikte de bal over het net en het eerste matchpoint was daar, de tribune werd bijna afgebroken, 14-13. Orion kon nog eenmaal terugkomen tot 14-14, vervolgens was het wederom Rob Bontje die nu met zijn grote handen de bal tegenhield, 15-14, de volgende aanval werd door Orion buiten de lijnen geslagen en daarmede was het pleit beslecht. SSS won de 5e set met 16-14 en de wedstrijd met 3-2. "Je kunt op dit niveau geen enkele seconde verslappen, je krijgt dan onmiddellijk de ballen om je oren. Met dit jonge SSS weet je dat dit kan gebeuren, des te gelukkiger ben ik dat wij toch hebben gewonnen, mede dankszij de geweldige steun van het publiek". Dit waren de woorden van de winnende coach Arjan Boonstoppel voordat hij zich in het feestgedruis begaf.

Deel: ' Belangrijke winst voor BMC/SSS '
Lees ook