Euronext Amsterdam

27 May 2002 Beleggers profiteren van hogere omzet en kleinere 'spreads'
Persbericht 2002.059

Halfjaarsevaluatie invoering Euronext handelssysteem voor handel in Nederlandse aandelen:

Beleggers profiteren van hogere omzet en kleinere `spreads'

Ondanks moeilijke marktomstandigheden is de handel van AEX-fondsen en AMX-fondsen stabiel gebleven na invoering van het Euronext grensoverschrijdende handelssysteem op de Amsterdamse beurs in oktober 2001. De omzet van de overige continu verhandelde mid- en smallcaps is verdubbeld, terwijl de omzet van smallcaps die worden verhandeld via het zogenoemde veilingsysteem is gestegen met 4%.

Het gemiddelde verschil tussen koop- en verkoopprijzen van Nederlandse aandelen, de zogenoemde `spread', is kleiner geworden, hetgeen direct leidt tot lagere kosten voor alle beleggers. De daling van de spread varieert van 19% tot 40%.

Drie kwart van de continu verhandelde aandelenfondsen maken gebruik van de diensten van een liquiditeitsverschaffer. De spread bij aandelenfondsen die gebruik maken van de diensten van een liquiditeitsverschaffer is beduidend lager dan dan de spread bij bedrijven zonder liquiditeitsverschaffer.

Dit blijkt uit een eerste analyse van Euronext na de invoering van het grensoverschrijdende Euronext handelssysteem voor Nederlandse effecten. Met deze overgang werden in oktober 2001 de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs verenigd op één handelsplatform, gebaseerd op NSC-technologie.

Naar verwachting zullen de beoogde voordelen voor beleggers en handelaren pas volledig tot uitdrukking komen op het moment dat ook de clearing en settlementsystemen van Euronext geïntegreerd zijn.

© Euronext Amsterdam / Pers en Public Affairs

Deel: ' Beleggers profiteren van hogere omzet en kleinere `spreads' '
Lees ook