Ingezonden persbericht


Persbericht

Beleggers willen coalitie CDA/VVD

Beleggers hebben weinig vertrouwen in Wouter Bos

Capelle a/d IJssel, 9 november 2006 - Beleggers willen een coalitie tussen CDA en VVD. Volgens hen is dit het beste voor de Nederlandse economie. Dit blijkt uit het SNS Fundcoach Beleggersonderzoek 2006. Uit het onderzoek blijkt verder dat beleggers hun vermogen wel aan minister Zalm toevertrouwen, maar niet aan Bos en Halsema. Aan het onderzoek deden 3.504 personen mee en is hiermee het grootste beleggingsonderzoek van Nederland.

Een kabinet van CDA/PvdA is onder beleggers weinig populair. Drie procent van de ondervraagden wil een coalitie van deze partijen, terwijl bijna een derde van de beleggers een voortzetting van het huidige kabinet wenst. Eén op de tien beleggers wil het ogenschijnlijke onmogelijke; alleenheerschappij voor de VVD. En minder dan één procent van de ondervraagde beleggers wenst een linkse coalitie. Jeroen Vetter, directeur SNS Fundcoach: "Beleggers houden duidelijk niet van veranderingen. Zelfs een deel van de linkse stemmers ziet een coalitie van CDA/VVD als beste oplossing voor de economie. Ik ben zeer benieuwd of de portemonnee of het gevoel voor deze beleggers bepalend zal zijn bij hun keuze op 22 november."

Weinig vertrouwen in politici
Van de ondervraagde beleggers vertrouwt ruim 80 procent zijn beleggingen niet toe aan Femke Halsema, Alexander Pechtold of Wouter Bos. Daarentegen is Gerrit Zalm dé persoon om voor zes van de tien beleggers de beleggingen wel te beheren. Vier op de tien beleggers vertrouwt zijn beleggingen aan Jan Peter Balkenende of aan Mark Rutte toe.

Grote rendementsverschillen
D66-stemmers behalen de beste rendementen. Over een gemiddelde periode van vier jaar behaalden zij een jaarlijks rendement van 5,2 procent. Christen Unie- en SP-stemmers behaalden de laagste rendementen op jaarbasis, respectievelijk 3,5 en 0,6 procent. Vorig jaar behaalden SP-stemmers nog de beste rendementen. Maar zij hebben duidelijk niet geprofiteerd van het aantrekkende beleggingsklimaat. Uit het onderzoek blijkt verder dat stemmers op de Christen Unie, PvdA en SP de minste beleggingservaring hebben. SP-stemmers overleggen het minst met hun partner en maken het minst gebruik van beleggingsexperts als het gaat om het nemen van een beleggingsbeslissing. Christen Unie-stemmers overleggen het vaakst met hun partner.

Aanvulling pensioen
Tussen de stemmers op de verschillende politieke partijen zijn duidelijke verschillen waarneembaar als er naar beleggingsdoelen wordt gevraagd. De belangrijkste reden voor iedereen om te beleggen is het opbouwen van een algemene reserve. Voor 49 procent van de ondervraagden is dit de voornaamste reden. Van de beleggers die beleggen om op korte termijn winst te behalen stemmen de meeste op de SP. PvdA-stemmers gaan juist het minst voor een 'quick win' op de beurs. CDA- en PvdA-stemmers beleggen het vaakst om hun pensioen aan te vullen.

Over het onderzoek

SNS Fundcoach voert jaarlijks een onderzoek onder beleggers uit om meer te weten te komen over het beleggingsgedrag en de voorkeuren van mensen die beleggen. In totaal hebben 3.504 personen de vragenlijst volledig ingevuld. Hiermee is dit het grootste onderzoek dat onder beleggers wordt gehouden in Nederland. SNS Fundcoach onderzocht het beleggingsgedrag in het algemeen, de voorkeur en houding ten aanzien van beleggingsfondsen, ervaring met beleggen, behaalde rendementen en de ervaring met de dienstverlening van SNS Fundcoach.

Over SNS Fundcoach
SNS Fundcoach is gespecialiseerd in beleggingsfondsen. Beleggers kunnen via SNS Fundcoach online beleggen in topfondsen van onder andere AXA Rosenberg, BlackRock Merrill Lynch, DWS, East Capital, Fidelity, JPMorgan, ODIN, Robeco en SKAGEN. Beleggers kunnen zelf fondsen selecteren, vergelijken en kopen via één rekening. SNS Fundcoach is een onderdeel van SNS Bank.

Deel: ' Beleggers willen coalitie CDA/VVD '


Lees ook