Belgische Krijgsmacht

Persmededeling 272 van 22 september 1999:

De Staf van de Luchtmacht deelt mee :

De Belgische Luchtmacht houdt een ontplooiingsoefening onder NAVO evaluatie

12 F-16's van Florennes krijgen Koksijde als thuisbasisNa twee 'Phoenix' oefeningen, zal er op de basis Koksijde op maandag 27 september een Tactische Evaluatie (TACEVAL) starten voor de vliegtuigen en het personeel van de 2 Tactische Wing van Florennes. Hierbij krijgt de basis de rol toebedeeld van oefenvliegveld in het kader van het "NATO Reaction Forces Concept".

Het is de bedoeling dat een krijgsmachtonderdeel in staat is zich in een korte tijdspanne naar een plaats in Europa of zelfs in de wereld te ontplooien. Deze oefening wordt door de NAVO geëvalueerd. Op vrijdag 24 september 's middags, zullen 12 F-16 uit Florennes landen. Tot woensdag 29 september krijgen deze toestellen Koksijde als thuisbasis.

Op maandag 27 en dinsdag 28 september worden er een vijfentwintigtal vluchten gepland waarvan 8 nachtvluchten. De laatste verplaatsingen langs de weg worden gepland op 8 oktober waarmee de ontplooiingsoefening meteen op haar einde loopt.

Gedurende de opbouwfase zullen niet minder dan 600 ton materiaal en 500 mensen per vliegtuig of langs de weg van Florennes naar Koksijde worden gebracht. Het personeel, dat allemaal onderdak krijgt op de basis, omvat zowel piloten, technici, als steunpersoneel (bijvoorbeeld koks, bewakers, enz.).

De basis Koksijde werd als oefenbasis uitgekozen om het personeel de nodige ervaring te laten opdoen binnen een zo realistisch mogelijk scenario en om toe te laten eventuele veranderingen aan bestaande plannen aan te brengen. Bovendien is Koksijde dichtbij en is de basis eigendom van de Belgische Luchtmacht, wat een gunstige invloed heeft op de kostprijs van deze oefening.

Deel: ' Belgische Luchtmacht houdt ontplooiingsoefening '
Lees ook