Aan de kunstredactie, PERSBERICHT 1998/1999, nr. 070 Amsterdam, woensdag 6 januari 1999

BELLEVUE LUNCHTHEATER: CATANZARO VAN JULES TERLINGEN

Op zondag 24 januari gaat in de Paloni Zaal de lunchvoorstelling Catanzaro in première van Jules Terlingen. Catanzaro gaat over een pentito, een spijtoptant van de maffia. Op de toneelvloer, in het volle licht spreekt hij zijn twijfels uit over zijn bestaan als maffiose moordenaar. Deze coproductie van Theater Bellevue en Würz is verder te zien van dinsdag 19 januari tot en met zondag 21 februari (behalve zaterdag en maandag). De voorstelling begint om 12.30 uur.

De pentito in Catanzaro vreest zijn vijanden. Zijn vijanden op straat, tussen de coulissen en in de artiestenfoyer, maar niet in de zaal. Maffiosi mijden immers de broedplaats van drama. Een potsierlijke moord op het toneel verdient geen respect: geen lid van de clan die zich daarvoor leent.

De spijtoptant wordt bijgestaan door zijn beste vriend, tevens kok en lijfwacht. Deze houdt alles en iedereen in de gaten, in de wetenschap dat Cosa Nostra nooit slaapt, nooit vergeet en nooit twijfelt. De waakzame nabijheid van deze vriend steld de pentito gerust. Toch zou juist hij moeten weten dat Cosa Nostra steeds op zoek is naar dat ene kwetsbare moment, wanneer het slachtoffer zich ontspant en veilig voelt. Terwijl de pentito praat sluipt Cosa Nostra zwijgend naderbij en slaat toe.
Catanzaro gaat over zwijgen en praten als synoniemen voor leven en dood. De pentito praat om te overleven. Zijn slachtoffers zwijgen, maar de dood begint te praten in zijn hoofd. Hij heeft zijn opdrachten uitgevoerd: snel en zonder een spoor achter te laten. De meeste slachtoffers kent hij niet; hij houdt geen lijst van namen bij. Hij associeert hen met de plaats of wijze van de moord. Zo dwalen de doden rond in zijn kop.

tekst, regie en toneelbeeld: Jules Terlingen, spel: Paul Korssen, Cornelis Schenk, dramaturgie: Ronald Venrooy, coproductie Theatergroep Würz/Theater Bellevue

Kaarten voor deze voorstelling zijn verkrijgbaar aan de centrale dagkassa van Theater Bellevue en het Nieuwe de la Mar Theater, telefoon: 020-5305301.

Voor meer informatie, foto's en eventuele interviews: THEATERCOMBINATIE BELLEVUE / NIEUWE DE LA MAR, afdeling publiciteit Ab Hooijer (020-5305308), Thecla Thielemans (020-5305309), telefax 020-5305303

Deel: ' Bellevue Lunchtheater Catanzaro van Jules Terlingen '
Lees ook