Ben ik ook zo’n schizofreen?


ALPHEN AAN DEN RIJN, 20110412 -- Vereniging Anoiksis, voor en door mensen met de diagnose schizofrenie, spreekt haar medeleven uit met de familie en bekenden van de slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn. Er wordt door mensen met de diagnose schizofrenie net zo geschokt gereageerd op deze vreselijke gebeurtenissen, als door gezonde mensen.

De patiëntenvereniging wil de media er wel op attenderen, dat door het noemen van de diagnose er op dat moment meer dan 120.000 mensen in Nederland zich afvragen: ‘Ben ik ook zo’n schizofreen?’ Een kop als in het AD van 11 april: ‘Tristan was een schizofrene en wapenverliefde eenling’ blijft beter in het geheugen hangen, dan de genuanceerde voorlichting die Anoiksis sinds 1993 geeft over schizofrenie. 

Bij een groot deel van de mensen met schizofrenie kan deze wijze van berichtgeving de angst vergroten, dat zij verder sociaal buitengesloten zullen raken. Als bekend wordt, dat zij dezelfde diagnose hebben als deze dader, willen collega's, buurtgenoten en studiegenoten mensen met schizofrenie niet meer in hun nabijheid hebben. Het taboe zal groter worden met negatieve uitwerking op de acceptatie van de diagnose en behandeling daarvan. Zo wordt het door de openheid van de media over de psychiatrische diagnose alleen maar moeilijker mensen die een psychose doormaken tijdig te ontdekken en te behandelen.

Een psychose ontstaat soms sluipend en wordt niet altijd tijdig onderkend. Hoe pijnlijk ook; honderd procent voorkomen van dramatische gebeurtenissen zal waarschijnlijk niet lukken. Blijven herhalen dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt, dat mensen met schizofrenie gemiddeld minder gewelddadig zijn dan de doorsnee bevolking en dat ze wel veel vaker slachtoffer zijn van geweld, weegt niet op tegenover de gruwelijkheid van de daden van enkele eenlingen met schizofrenie. Anoiksis blijft pleiten voor de nuance. Omdat niemand beter wordt van een groter stigma.

Meer informatie bij het bestuur van Vereniging Anoiksis: Mette Lansen, Rik van Dijk, Carola van Alphen, Christine Blanke en Niels van Spaandonk. www.anoiksis.nl


Deel: ' Ben ik ook zo’n schizofreen? '
Lees ook