Katholieke Universiteit Nijmegen

Dr. Arthur Benjamin verzorgt optreden bij tiende wiskundetoernooi AMERIKAANSE WISKUNDEPROFESSOR REKENT SNELLER DAN MACHINE

Wiskunde een lastig vak? Dat geldt misschien niet voor leerlingen die les krijgen van enthousiaste docenten. Dr. Arthur Benjamin van het Harvey Mudd College in Claremont, California, is zo'n begenadigd docent. Niet alleen werd hij vorig jaar gekozen tot een van de drie beste docenten van de VS, hij geeft theatervoorstellingen, waarin hij het opneemt tegen de rekenmachine. Met het grootste gemak geeft Benjamin uitkomsten van ingewikkelde berekeningen met vijfcijferige getallen. Deze wonderprof is op vrijdag 28 september in Nijmegen en verzorgt een optreden ter ere van het tiende KUN wiskundetoernooi.

De subfaculteit wiskunde organiseert jaarlijks dit toernooi om scholieren te laten zien dat wiskunde niet zomaar een vak is dat je voor je examen leert, maar dat je er ook plezier aan kunt beleven. Zo'n 350 leerlingen van scholen voor voortgezet onderwijs doen mee. Zij moeten wiskundeopgaven oplossen die moeilijker zijn dat wat ze op school gewend zijn. Daarvoor is niet eens zozeer kennis van wiskunde nodig, het gaat vooral om creativiteit en vindingrijkheid. En op dat laatste wordt bij de hedendaagse schoolwiskunde weinig nadruk gelegd, vindt prof. Frans Keune, voorzitter van de subfaculteit wiskunde. Hij hoopt met het toernooi het beeld dat veel scholieren hebben van wiskunde zodanig bij te stellen dat meer scholieren kiezen voor wiskunde.
Het toernooi bestaat uit twee delen: 's-ochtends strijden de scholieren individueel, 's middags in schoolteams om de eer. Binnen een uur moeten twintig opgaven van verschillende moeilijkheidsgraad worden opgelost. 'Sterke' scholen waren in het verleden onder meer het Lorentz-Casimir Lyceum uit Eindhoven, het Elzendaalcollege uit Boxmeer, maar ook het stedelijk Gym en het Dominicus College uit Nijmegen gooien vaak hoge ogen. Dit jaar wordt de tiende aflevering van het KUN-wiskundetoernooi feestelijk opgeluisterd met een optreden van dr. Arthur Benjamin.

Meer informatie over deze 'wonderprof' is te vinden op: https://www.math.hmc.edu/faculty/benjamin/homepage.htm

Informatie over het wiskundetoernooi is te vinden op: https://www-math.sci.kun.nl/math/wistoernooi/index.html

Deel: ' Benjamin verzorgt optreden bij tiende wiskundetoernooi '
Lees ook