Politie Noord- en Oost Gelderland

Bennie Jolink geeft startsein verkeerscontroles tussen Hummelo-Zutphen

Bennie Jolink van Normaal heeft vanmorgen in Zutphen het startsein gegeven van de verkeerscontroles van de politie Noord- en Oost-Gelderland tussen Hummelo en Zutphen. Hij reed op een motor met zijspan door een papieren spandoek waarop de slogan Doe 'ns Normaal, rij veilig stond. De slogan Doe 'ns anders, rij veilig van het verkeershandhavingsteam van de politie, was speciaal voor de gelegenheid aangepast.

Tijdens een bijeenkomst in café restaurant Den Elter in Zutphen vertelde Bennie Jolink van zijn twee auto-ongelukken. "De eerste keer was in 1992. Ik reed gewoontegetrouw hard, maar doordat ik oververmoeid was, vielen mijn ogen dicht en botste ik tegen een boom. De gevolgen waren ernstig, maar doordat ik me niets meer kon herinneren van het ongeluk en ook niet van het uur ervóór, heb ik er eigenlijk niet van geleerd. In 1999 kreeg ik, dit keer volkomen fit, opnieuw een ongeluk. Ik ontdekte toen dat ik helemaal niet zo'n goede chauffeur ben als ik dacht, ik vergat bijvoorbeeld helemaal pompend te remmen. Deze keer heb ik er wel van geleerd. Ik ben bewuster met autorijden bezig. Vroeger was ik niet tevreden als de banden niet piepten op een rotonde, maar nu zijn de tijden van hard rijden voorbij". Ook de verkeerscontroles van het team verkeershandhaving, dat in 2000 is gestart, zijn niet ongemerkt aan Bennie voorbij gegaan: "Twee jaar geleden heb ik een atelier in Haaksbergen gekocht en op de N315 heb ik een aantal leuke prenten opgelopen. Van al die verkeercontroles van de politie ga je alerter rijden, moet ik toegeven!"

Verkeersveiligheid

Jan Willem Brummelkamp, projectleider van het team Verkeershandhaving, hield een presentatie over de start van de controles op de N314 en N348. De doelstelling van het project is het vergroten van de verkeersveiligheid. Dat gebeurt door het terugdringen van het aantal verkeersdoden en -gewonden, namelijk 25% ziekenhuisgewonden minder en 30% minder verkeersdoden in 2010 ten opzichte van 1997-1999. In 2003 waren er in de hele politieregio Noord- en Oost-Gelderland 60 verkeersdoden te betreuren en 662 verkeersgewonden die opgenomen moesten worden in het ziekenhuis. Op het traject tussen de Doetinchemseweg in Hummelo en de Deventerstraat in Zutphen zijn vanaf 1993 10 doden en 191 gewonden bij 1035 verkeersongelukken gevallen. De letselgraad op de N314 is 23%, die op de N348 15%. Dit laatste cijfer is het Gelders gemiddelde. De meeste ongevallen gebeuren in de middag- en avondspits.

Vijf speerpunten

Het verkeershandhavingsteam gaat vanaf vandaag op de N314 en N348 controleren op vijf speerpunten, te weten snelheid, alcohol, rood licht, gordel en valhelm. Deze speerpunten zijn gekozen omdat blijkt dat het letsel bij ongevallen groter is wanneer deze speerpunten niet in acht worden genomen dan wanneer dat wel het geval is. Jan Willem Brummelkamp stond uitgebreid stil bij de controles op snelheid. Hij rekende voor welk verschil in remweg "die paar kilometer te hard" uitmaakt. Rem je bij een snelheid van 50 km per uur dan staat een auto stil na 26 meter. Rem je bij een snelheid van 60 km per uur dan is je snelheid na 26 meter nog 40 km per uur. "Als je met die snelheid iemand aanrijdt, rijd je hem dus echt het ziekenhuis in, terwijl die voetganger bij 50 km per uur gewoon had kunnen oversteken ", aldus Brummelkamp. Tot slot wees Brummelkamp nog op de gordelcontroles die de politie houdt in het kader van de landelijke campagne Gordels om, ook achterin van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Maar liefst 92% van de voorinzittenden draagt de gordel, maar achterin is dat percentage slechts 50%. Omdat de achterbank vaak het domein is van kinderen, controleert de politie deze maand intensief in de buurt van basisscholen op de draagplicht van de gordel. Kinderen die de gordel dragen, maken kans op een Goochem, een latex speelgoedbeestje dat aan de gordel bevestigd kan worden.

Bijschrift: Bennie Jolink van Normaal en zijn duopassagier Jan Willem Brummelkamp van de politie Noord- en Oost-Gelderland reden als openingsstunt van de verkeerscontroles met een motor door een papieren spandoek.

---- --

Deel: ' Bennie Jolink geeft startsein verkeerscontroles tussen Hummelo-Zutphen '
Lees ook