Ingezonden persbericht


Bergingsoperatie aanvaring Noordzee

Tegen vijf uur donderdagmiddag kreeg Wijsmuller Berging in IJmuiden een bericht omtrent een aanvaring tussen een gastanker (Coltswald) en een general cargo schip (Walker). De berichten omtrent de toestand van de Walker waren verontrustend. De boeg van de gastanker had schade veroorzaakt aan bakboordzijde onder de waterlijn: hierdoor maakte het schip water en was de bemanning gedwongen het schip te verlaten. Zij zijn toen overgestapt naar de gastanker. Het getroffen schip had overigens geen lading aan boord.

Wijsmuller Berging heeft onmiddellijk de sleepboot "SIMSON" gemobiliseerd uit IJmuiden, met aan boord een Bergingsteam en mobiele pompen. Binnen tien minuten na het ontvangen van het bericht was de sleepboot SIMSON onderweg. Ook het kustwachtschip "WAKER" was onmiddellijk op weg gegaan, alsmede enkele reddingsboten van de KNRM waaronder de "Christine" uit IJmuiden.

Enkele minuten over acht arriveerde de SIMSON "on site". De situatie van het schip was in de tussentijd gestabiliseerd maar nog steeds zorgelijk. Enkele zijtanks, enkele dubbele bodem tanks en het ruim waren volgelopen. Omdat het schip leek te blijven drijven waren drie van de bemanningsleden van het getroffen schip ondertussen weer terug aan boord gegaan.

Snel werd het Salvage team van Wijsmuller met bergingsmateriaal aan boord gezet.Rond negen uur slaagde het Salvage Team erin een sleepverbinding te maken. Inmiddels was ook het kustwachtschip WAKER ter plekke, waarna het konvooi (WAKER en SIMSON met het getroffen schip op sleeptouw) met een snelheid van 3 knopen richting IJmuiden ging.

Om zes uur 's morgens bereikte het konvooi de 5 mijlszone voor IJmuiden, alwaar de havenautoriteiten eerst een inspectie hebben uitgevoerd om te bepalen of het veilig was om met het schip de haven binnen te lopen. De inspectie wees uit dat het schip veilig kon binnenlopen en daarop is het schip tegen 12.00 uur afgemeerd in de vissershaven van IJmuiden. Duikers van Wijsmuller zijn vervolgens begonnen met het gedetailleerd vaststellen van de schade.

Svitzer Wijsmuller
Sluisplein 34, 1975 AG IJmuiden
tel.: +31 255 562666
fax: +31 255 512153

Deel: ' Bergingsoperatie aanvaring Noordzee voltooid '
Lees ook