Lopende Zaken

Groningen: verkrachting 23-jarige studente

Op zondag 17 januari werd een 23-jarige studente tussen 06.00 en 07.00 uur gewelddadig verkracht in het Groningse Noorderplantsoen, vlakbij de Muziektempel, door een beschonken man met een onberekenbaar gedrag.

Om 05.00 uur gaat ze lopend vanuit een café in de Oosterstraat (centrum Groningen), waar ze werkt, naar de Grote Markt. Ze gaat een paar bars binnen op zoek naar haar vriend. Ze vindt hem niet en ze loopt via de Oude en daarna de Nieuwe Ebbingestraat, op weg naar huis. In de Nieuwe Ebbingestraat valt haar een alleenlopende man op, die ong. 10 meter achter haar loopt. Ze gaat aan de overkant lopen. Bij de splitsing steekt ze over en gaat de Noorderbuitensingel op naar de Moesstraat. Ze ziet de man niet meer.

Bij de kruising Moesstraat/Grachtstraat komt dezelfde man van achter op haar af rennen. "Ik doe je niks", roept hij en vervolgens geeft hij haar een vuistslag op haar linkeroog. Hij sleept haar het park in aan de Kruissingel. Onder bedreiging wordt ze met geweld verkracht. Dat duurt ruim een uur en dan opeens verandert zijn gedrag. "Wat is er gebeurd", zegt hij.

Ze mag zich aankleden en ze begint hard te huilen. Hij wil dat zij hem Peter noemt en dat ze hem aangeeft bij de politie. Hij vertelt dat hij getrouwd is, een kind van 3 jaar heeft en vakkenvuller is bij een supermarkt in Emmen. Er volgt een lange wandeling door de stad. Bij de Korenbeurs zegt hij dat ze naar de Grote Markt moet gaan, de Cinema-bar. Daar staan taxi's. Hij zou zelf naar de politie gaan, maar dat heeft hij niet gedaan. Getuigen zagen hem wegrennen richting Folkingestraat, zich regelmatig schuilhoudend tegen de gevels van de huizen

Signalement dader:
blanke man; ong. 1.95 m. lang; ong. 30 jaar; fors, krachtig postuur; kort, donker haar; tamelijk diepliggende ogen; normaal gebit. Hij droeg een zwarte 3/4 leren jas met een rits; wit T-shirt, donkere spijkerbroek met een knoopgulp; grove, zwarte, halfhoge schoenen. Om zijn hals had hij een smalle ketting; om zijn pols een metaalkleurig horloge met bijpassende band.

De politie vraagt:

- Wie (her)kent de dader aan de hand van het gegeven signalement?
- Wie heeft de dader alleen gezien op de beschreven route of heeft hem eerder, op zaterdag 16 januari, gezien in het centrum van Groningen, alleen of met vrienden?

- Zijn er gasten van de Cinema-bar die zich de man herinneren?
- Wie heeft de man gezien samen met een huilende vrouw met een dichtgeslagen, donkerblauw linkeroog en heeft daarover nog geen contact opgenomen met de politie?

- Zijn er taxi- of buschauffeurs of treinconducteurs die zich herinneren de man vervoerd te hebben op de vroege ochtend van zondag
17 januari?

- Kan iemand informatie verschaffen over verdachte omstandigheden in of bij het Noorderplantsoen met betrekking tot deze verkrachting?
- Wie heeft in algemene zin informatie over deze zaak?

Reacties
Regiopolitie Groningen
Bureau Groningen
Tel: 0800 61 01 (gratis)

© 1998-1999 AVRO, Politie & Ministerie van Justitie

Deel: ' Bericht Avro's Opsporing Verzocht - 3210 '
Lees ook