AVRO's Opsporing Verzocht

Lopende Zaken

Brabant: ontploffende handgranaten

De afgelopen maanden zijn er 6 handgranaten ontploft, zonder slachtoffers te maken, maar de schade is groot. Op zondag 3 januari werd om even na 22.30 uur een scherfhandgranaat geworpen in de toegangssluis van het hoofdbureau van politie in Den Bosch. Aan de achterzijde van het bureau vlogen de ruiten uit hun sponningen en in de ontzette sluis telde de recherche meer dan 2000 scherfinslagen. Men heeft 2 mannen in verschillende richtingen hard zien wegrennen; mogelijk de dader en zijn handlanger.

Op 1 december gingen de ruiten aan diggelen in Tilburg. Om 05.30 uur werden de bewoners in de Lijsterstraat opgeschrikt door een harde knal. Resultaat: kapotte zonweringen, gesprongen ruiten en de restanten van een scherfgranaat. Twee weken later, op 15 december, ontplofte opnieuw een granaat bij hetzelfde huis. Weer veel schade en opnieuw raakte niemand gewond. Getuigen zeggen kort voor de aanslag een motor gezien te hebben, waar een man met een witte en een man met een zwarte helm op zaten. De politie gaat uit van een gerichte aanslag op één van de bewoners op Lijsterstraat 59: een 35-jarige man. Hij blijkt een zakelijk conflict te hebben in het drugsmilieu.

Op 5 januari sloeg de vlam weer in de pan in Tilburg. In de Don Sartostraat staat om 01.50 uur een auto in lichterlaaie tegenover nummer 39. Vermoedelijk hetzelfde drugsmilieu heeft hiervoor een molotovcocktail, een brandbom, gebruikt. Het is de auto van de echtgenoot van een bekende van de bewoner van de Lijsterstraat. Op woensdag 13 januari volgde opnieuw een ontploffing in Den Bosch: 05.30 uur bij disco De Carrousel. Getuigen zeggen dat ze zagen hoe 2 mannen met bivakmutsen op eerst een ruit inslaan en vervolgens hard wegfietsen. De politie vermoedt dat deze aanslag is voorbereid: weinig getuigen, snelle mountainbikes in de buurt van de Karrestraat, waar het moeilijk rijden is met de auto. Vooralsnog beziet de politie de zaken op zichzelf, maar er wordt natuurlijk ook onderzocht of er een verband bestaat tussen de gepleegde feiten.

Vermoedelijk hebben we het over Joegoslavische granaten, kosten Fl.
20,-- per stuk, fragmentatie-granaten of scherfgranaten (stalen scherven). In 1997 was er ook in Eindhoven al eens mee gesmeten; eind november ontploften er 2 ook in Eindhoven op het politieparkeerterrein.

De politie vraagt:

- Wie weet meer over de dader(s) van de genoemde zaken, vermoedelijk in het criminele milieu van Tilburg en Den Bosch?
- Wie heeft rond de tijdstippen van de ontploffingen in de Lijsterstaat op 1 december en 15 december in Tilburg en op 3 januari in Den Bosch bij het hoofdbureau van politie of op 13 januari in de buurt van nachtclub de Caroussel iets verdachts gezien?
- Wie weet meer over de handel in handgranaten?
- Wie beschikt over informatie over een zakelijk conflict in het drugsmilieu in Tilburg?

- Wie heeft in de Don Sartostraat in Tilburg op 5 januari rond 02.00 uur iets verdachts gezien?

- Wie heeft in algemene zin informatie over deze zaak?

Gezien de ernst van de misdrijven, het maatschappelijk belang en de inbreuk op de rechtsorde, doet de politie een ernstig beroep op insiders in het milieu om met tips te komen.

Reacties
Regiopolitie Brabant-Noord
Bureau De Vutter
Tel: 0800 - 61 01 (gratis)

© 1998-1999 AVRO, Politie & Ministerie van Justitie

Deel: ' Bericht Avro's Opsporing Verzocht - 3537 '
Lees ook