Lopende Zaken

Geldermalsen: getuige gedood bij snelkraak

Op maandag 16 november 1998 werd ingebroken bij "Heli-Motors" in Geldermalsen. Het moest een snelkraak worden, maar de 3 daders werden op heterdaad betrapt. Dit had fatale gevolgen voor een 47-jarige man. Tegen 21.30 uur horen enkele motorliefhebbers die in de kantine zitten een paar doffe klappen en glasgerinkel. Als ze op het lawaai afgaan, zien ze een man in de zaak met een bivakmuts op. Hij rent meteen weg. Twee mannen rennen hem achterna. De inbreker struikelt over het kozijn van de ingeslagen deur en hij smakt met zijn hoofd op de kofferbak van de vluchtauto. Een van de getuigen grijpt de inbreker vast en er ontstaat een gevecht. De 2e inbreker ziet dat zijn maat in het nauw zit en hij richt zijn geweer, met afgezaagde loop, op de getuige en schiet hem van zeer dichtbij neer.

Het wapen was vermoedelijk een enkelloops geweer, kaliber 12, waarmee zeer grove loden hagel, zogenoemde nine-ball munitie werd verschoten. De vluchtauto, met achter het stuur een 3e dader, scheurt weg via de Provinciale weg richting A15. De neergeschoten man blijft stervend achter. De vluchtauto was een zeer snelle zilvergrijze Subaru Impreza GT Turbo 555, waarvan er in Nederland slechts 200 zijn. De auto is te herkennen aan de opvallende luchtinlaatroosters en een luchtinlaat op de motorkap. Deze auto blijkt gestolen te zijn in maart 1998 bij de dealer in Nuland.

De dag vóór de inbraak in Geldermalsen, dus op zondag 15 november, werd de Subaru ook al gebruikt bij een andere inbraak: bij autozaak Van Creij aan het Westeind in Rosmalen om even over 21.00 uur. Dat is op een bewakingsvideo te zien. Bij deze inbraak namen de daders een mini-crossmotor mee van het merk Husqvarna, type Boy: zogenaamde Husky-Boy. De politie vermoedt dat het bij deze 2 inbraken om dezelfde daders gaat.

Signalement daders:
Alle drie de daders droegen donkere bivakmutsen. Dader 1 (de man die als eerste binnenkwam): lichte huidskleur; 1.65 -
1.70 m. lang; een stevig en fors postuur. Hij was geheel in het zwart gekleed.

Dader 2: man met blanke huidskleur; 1.75 - 1.85 m. lang; een normaal tot atletisch postuur. Hij droeg een blauwe spijkerbroek en een bruine driekwart, leerachtige jas, mogelijk suède, en hij had bruine schoenen aan. Hij is de enige die sprak en dat was Nederlands.

Dader 3: getinte huidskleur; 1.75 - 1.85 m. lang; normaal tot stevig postuur. Hij droeg nette donkere kleding.

De politie vraagt:

- Wie (her)kent de daders aan de hand van de gegeven signalementen in combinatie met de zilvergrijze Subaru Impreza GT Turbo 555?
- Wie heeft meer informatie over de inbraak op 15 november in Rosmalen en/of over de inbraak op 16 november in Geldermalsen en/of over de diefstal van de Subaru in maart 1998 te Nuland?
- Wie weet waar de in Rosmalen gestolen mini-crossmotor van het merk Husqvarna, type Boy, nu is?

- Wie heeft informatie over de zilvergrijze Subaru, die tussen maart en november 1998 heeft rondgereden door het hele land, vermoedelijk gebruikt bij inbraken en diefstallen?

- Wie heeft in algemene zin informatie over deze zaak?

Reacties
Regiopolitie Gelderland-Zuid
Tel: 0800 61 01 (gratis)

De Hoofdofficier van Justitie heeft een beloning van fl. 25.000,-- uitgeloofd voor de tip die kan leiden tot aanhouding van de daders.

© 1998-1999 AVRO, Politie & Ministerie van Justitie

Deel: ' Bericht Avro's Opsporing Verzocht - 3539 '
Lees ook