AVRO's Opsporing Verzocht

Lopende Zaken

Amsterdam: moord op een kastelein

In de nacht van woensdag 6 op donderdag 7 januari werd in Amsterdam de
28-jarige Meindert van Altena met messteken vermoord. Dit gebeurde even voor half twee (kort na sluitingstijd) in café annex coffeeshop 'Whootsie Tootsie'. Het is een café waar soft drugs worden verkocht en dat regelmatig wordt bezocht door mensen die in verdovende middelen handelen. Het café ligt op de hoek van de Herengracht en de Bergstraat.

Aan de hand van beelden van een bewakingscamera (die daar staat omdat daar het prostitutiegebied begint) heeft de recherche de volgende analyse gemaakt:


- Om 01.10 uur nemen de twee verdachte mannen een kijkje bij het café. Zij gaan niet naar binnen, maar lopen terug naar de Singel.


- Een kwartier later gaan ze wel naar binnen en is Van Altena nog de enige aanwezige in het café. Na twee minuten lopen de beide mannen het café uit. Aangenomen mag worden dat Van Altena dan niet meer in leven is. Mogelijk heeft hun auto geparkeerd gestaan op de Herengracht, tussen de Bergstraat en Leliestraat. Op de video is te zien dat direct daarna een witte auto wegrijdt; een kleine middenklasser, wellicht een VW-Golf.


- Mogelijk is er een derde man bij de moord betrokken. Het is een man op een fiets met veel belangstelling voor het café, die tussen 01.00 en 01.20 uur diverse malen in beeld is, onder andere telefonerend. Deze man draagt een licht jack met donkerkleurige schouderstukken en rijdt op een fiets met een sportstuur.

Signalement verdachte mannen:
Verdachte 1: man met blanke of licht getinte huidskleur, normaal of licht gezet postuur. Hij droeg lichtkleurige kleding en had een donkerblauwe baseballpet op.

Verdachte 2: man met getinte huidskleur, mogelijk van Turkse of Marokkaanse afkomst, tussen 30-40 jaar, 1.70-1.75 m. lang, kort donker haar. Hij droeg een donkere 3/4-jas en had een donkerkleurig 'zeemansmutsje' op. De man sprak gewoon Nederlands.

De politie vraagt:

- Wie kent of herkent de verdachte mannen?

- Wie is de mogelijke derde man (op de fiets) die bij deze moord betrokken kan zijn?

- De politie wil graag in contact komen met mensen die in de nacht van woensdag 6 op donderdag 7 januari tussen 01.00 en 01.30 uur in de buurt zijn geweest.

- Wie weet meer over de witte personenauto, die tijdens de moord in de buurt geparkeerd gestaan heeft?

- De politie wil graag informatie hebben over een mogelijk verband tussen de handel in drugs en de moord, echter van een duidelijk motief is tot op heden geen sprake. Ook roof is niet uitgesloten.
- De politie wil graag in contact komen met twee voorbijgangers die rond half twee, terwijl de daders in het café waren, door de straat liepen. Ter hoogte van het café keken ze op en om alsof ze een alarmerend geluid hoorden. De ene man was gekleed in een donker jack met een klein embleem op de armstukken en droeg een lichte sjaal, de ander had een donker jack aan en een paraplu bij zich.

Reacties
Regiopolitie Amsterdam-Amstelland
Bureau Houtmankade
Tel: 020 559 58 00

U kunt op de foto klikken voor een vergroting

Het slachtoffer
Het slachtoffer was eigenaar van café annex coffeeshop 'Whootsie Tootsie'.

Dader 1
Eén van de verdachte mannen.

Donkerblauw petje
Hij droeg een donkerblauw petje.

Twee verdachte mannen
De twee verdachte mannen werden vastgelegd door de bewakingscamera in het gebied.

© 1998 AVRO, Politie & Ministerie van Justitie

Deel: ' Bericht Avro's Opsporing Verzocht - 3798 '
Lees ook