AVRO's Opsporing Verzocht

Lopende Zaken

Delft: ontvoering en afpersing automobilist

Op zaterdag 26 december werd een 52-jarige man uit Vlaardingen ontvoerd en afgeperst bij het wegrestaurant Les Routiers langs de A-13 tussen Delft en Rotterdam. Na een etentje met zijn gezin (vrouw en 3 kinderen) gaat de man om 18.45 uur zijn auto halen. Hij ziet een Opel naast zijn auto staan met daarin 2 mannen. Als hij weg wil rijden, wordt het rechtervoorportier geopend en neemt een van de mannen plaats op de passagiersstoel. Hij is gewapend met een mes. De andere man opent het linkervoorportier en bedreigt het slachtoffer met een pistool.

Ze vragen geld. Dat heeft hij niet. Dan wordt hij gedwongen over te stappen in de Opel. Ze rijden kris kras en roekeloos door de wijk Overschie in Rotterdam. Het slachtoffer wordt gedwongen zijn bankpasje en pincode te geven. Hij wordt geboeid met tie-rips. Dader 2 houdt zijn pistool gericht op de knieën van het slachtoffer. Ze vinden een pinautomaat op de Schiedamseweg in Rotterdam. Het is even na 19.00 uur. Dader 1 zet de auto langs de stoep; dooft de lichten en laat de motor lopen. Dader 2 wil geld uit de muur halen, maar de pinautomaat weigert. Mogelijk omdat hij een zenuwachtige indruk maakt en de hele tijd de code vergeet.

Om 19.20 uur lukt een tweede poging bij een bank op het Marconiplein in Rotterdam wel. Daarna rijden ze terug naar Delft. In de buurt van waar de ontvoering begon, wordt het slachtoffer, geboeid en met afgeplakte ogen, de auto uitgezet. De politie gaat ervan uit dat het toeval is dat deze man is ontvoerd en afgeperst.

Signalement daders:
Dader 1 (man met mes): blanke man; 25 - 35 jaar; 1.75 - 1.85 m. lang; normaal postuur; opvallend is zijn haviksneus; goudkleurige oorring in zijn linkeroor; door zijn mede-dader "Max" genoemd.

Dader 2 (man met pistool): blanke man; 25 - 35 jaar; 1.75 - 1.80 m. lang; normaal postuur; kort, zwart krullend haar. Beide daders droegen een grijze Harry Slinger-muts; ze droegen donkere kleding; o.a. donkere leren jacks, donkere handschoenen. Ze spraken gewoon Nederlands.

Uit gesprekken tussen de daders onderling heeft het slachtoffer het volgende opgevangen:
dader 2 had voor langere tijd in de gevangenis gezeten en was er net uit; zijn uitkering was nog niet geregeld. Dader 2 vond in de jaszak van het slachtoffer een inhaler voor astma-patiënten. Hij noemde diverse medicaties voor astmapatiënten wat erop kan wijzen dat hij zelf of iemand in zijn omgeving astmatisch is.

Auto daders:
metallic lichtgroene Opel Record, kenteken PF-62-YS; gestolen tussen 24 en 26 december in de Rosener Manzstraat in Rotterdam West. Teruggevonden in de Parallelstraat in Overschie op 27 december. Inmiddels met schade: rechtsvoor, de koplamp-unit is kapot, deuken in de motorkap en linkachter ook een deuk. In een paar dagen is er 400 - 500 kilometer meegereden. De schade kan overal in het land tussen de diefstal en het terugvinden opgelopen zijn

De politie vraagt:

- Wie (her)kent de daders aan de hand van het gegeven signalement?
- Wie heeft gezien dat de omschreven Opel werd gestolen tussen 24 en
26 december op de Rosener Manzstraat in Rotterdam?
- Wie heeft deze Opel zien rijden tussen 24 en 27 december, en met name op de 26e?

- Wie heeft op 26 december om 18.45 uur de ontvoering gezien vanaf de parkeerplaats van het wegrestaurent Les Routiers in Delft?
- Wie heeft deze Opel op de 26e gezien rond 19.00 uur op de Schiedamseweg of bij het Marconiplein in Rotterdam, in combinatie met de omschreven daders en het slachtoffer en de twee pinpogingen?
- Wie heeft gezien dat de Opel op de Parallelstraat in Overschie werd achtergelaten?

- Wie weet hoe de Opel aan de schade is gekomen?
- Wie heeft in algemene zin informatie over deze zaak?

Reacties
Regiopolitie Haaglanden
Bureau Delft-Oost
Tel: 0800 - 61 03 (gratis)

© 1998-1999 AVRO, Politie & Ministerie van Justitie

Deel: ' Bericht Avro's Opsporing Verzocht - 4106 '
Lees ook